Geselecteerde filter: Boerderij

Tuinderij in de steigers

Ja, we zijn los met de tuinderij! We hebben begin dit jaar een heel geschikte en enthousiaste Eytemaheert tuinder gevonden: Hans. Hans gaat de tuinderij voor en met ons ontwikkelen en hij zal de dagelijkse werkzaamheden hierin oppakken. Vanuit deze eerste stappen werken we nu aan een teeltplan en aan hoe de oogst bij jou als klant te kunnen krijgen. We zullen waarschijnlijk een groente-abonnement optuigen,...

Beste Kaasnoviteit Eytemaheert Kaas

Maurits heeft er een aantal enerverende dagen op zitten, hij was namelijk twee dagen als gast aanwezig bij de Foodbeurs Voedselspecialiteiten in Houten, bij de stand van Intercheese. Intercheese neemt sinds dit jaar de verkoop van de Eytemaheert kaas op zich, vanuit hun samenwerking met Kaaslust. Intercheese had flink uitgepakt! Eytemaheert werd gepresenteerd als Noviteit en dat was visueel gemaakt met een zeer grote 'kaas' van Eytemah...

Eytemaheert 2.0
28-03-2022

Eytemaheert 2.0

In de vorige blogpost schreef ik over de aankoop van de ruime 47 hectare grond, iets waarvan wij zelf al enige tijd wisten dat de levering dit jaar zou plaatsvinden. Plannen maakten we al vanaf het tekenen van de oorspronkelijke koopakte, dus je kunt je voorstellen dat we heel blij zijn nu hiermee aan de gang te kunnen gaan. In deze blogpost nemen we je graag wat verder mee in onze meer concrete plannen, al zijn ook deze nog niet allemaal...

Eytemaheert groeit en bloeit

We hebben een flinke stap gezet om met Eytemaheert verder te kunnen ontwikkelen richting een nog meer bloeiend geheel, een natuurinclusief en duurzaam landbouwbedrijf dat toekomstbestendig is en blijft. We hebben 47,6 hectare grond aangekocht, grotendeels grenzend aan onze pachtlocatie in Leutingewolde. Een min of meer onbeschreven blad, percelen waar we onze visie en plannen kunnen uitrollen, met eigen regie en eigen koers...

We gaan ervoor!
05-01-2021

We gaan ervoor!

Met de start van het nieuwe jaar is het tijd voor het oppakken van goede voornemens. Over het algemeen ben ik niet van de strikte goede voornemens, maar één heb ik er in ieder geval dit jaar: het bloggen voor deze site weer oppakken. De laatste post dateert namelijk van februari 2020... Geschreven in een periode dat de wereld er nog wezenlijk anders uitzag dan de rest van het jaar 2020. Ook een periode dat mijn en ons leven er an...

Ervaringen van een melkmeisje

Zoals velen van jullie inmiddels weten, heb ik geen agrarische roots. Ik ben niet opgegroeid op of nabij een boerderij, maar geboren en getogen in de stad Groningen. Grappig is dat ik wel eens, ik denk in groep 6 van de basisschool, een spreekbeurt heb gehouden over de boerderij, waarbij ik ter voorvereiding een melkveehouderij bezocht. Vaag weet ik nog dat ik toen uitleg kreeg over het melken en over het werk op de boerderij. Haha, toen natuu...

2019 was er weer zo één!

2019 was er weer zo één.. Wat voor één? Een behoorlijk enerverend jaar. Een rollercoaster van een jaar. Nu we het jaar bijna gaan afronden en we aan de vooravond staan van 2020, is het weer tijd voor een terugblik op de highlights van dit jaar voor Eytemaheert.

2019 was voor ons heel duidelijk een jaar waarin we heel concrete stappen hebben kunnen zetten die van groot belang waren om onze uiteindelijke visie t...

Twee dagen 'on stage'

Deze week zijn we twee dagen van huis geweest om bij twee verschillende bijeenkomsten te spreken. Maurits was gevraagd door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen om te spreken bij de Inspiratiedag Ondernemen met Erfgoed rassen en gewassen. Dit vond woensdag plaats in de buurt van Utrecht. Maurits vertelde over onze boerderij, over hoe wij geloven in een toekomst voor zeldzame rassen binnen een kringlooplandbouwsysteem en in hoe wij ervan overtu...

To bio or not to bio

Vaak krijgen wij de vraag: 'jullie zijn toch biologisch?' Het antwoord is echter: 'nee, wij zijn niet 'biologisch' gecertificeerd, maar ja, wij werken zeer biologisch'. Biologisch plus plus, durf ik echt te zeggen.

Voor veel consumenten is biologisch simpelweg een aanduiding van een bepaalde werkwijze, van hoe een product tot stand komt. Biologisch is natuurlijk, biologisch is duurzaam. Biologisch is goed....

Tonen hoe het kan
02-07-2019

Tonen hoe het kan

Woensdag 26 juni was voor ons een heel bijzondere en belangrijke dag. Op die dag werden wij officieel benoemd tot Erkend Fokcentrum door Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Tevens ging onze samenwerking met de Wageningen University & Research (WUR) formeel van start. Wat houdt deze samenwerking in? Eytemaheert wordt een onderzoeksboerderij, ter inspiratie en voorbeeld voor de gehele agrarische sector in Nederland. De focus van dit onderzoek...

Gras is goud!
04-03-2019

Gras is goud!

Ik las, met veel interesse en waardering, het boek Grass-Fed Nation; Getting back the food we deserve, geschreven door agrarisch BBC journalist Graham Harvey. In het boek deelt Harvey wat hij in zijn carrière heeft gezien, gehoord en ervaren op het gebied van de huidige moderne landbouw en in welke mate deze moderne landbouw een grote negatieve impact heeft (gehad) op de gezondheid van de bodem, van de dieren die ervan leven en...

2018 in vogelvlucht
29-12-2018

2018 in vogelvlucht

De derde terugblik op het jaar dat bijna achter ons ligt. Nog even en we luiden 2018 uit. Het cliché is zó waar: wat gaat het toch snel.

Waar hetzelfde gold voor de vorige jaren, was ook 2018 een bijzonder jaar. Vol ups, maar ook downs.

Tegelijkertijd hebben wij gemerkt dat wanneer iets een down lijkt, het soms een ‘blessing in disguise’ is. Het eerste dat in mij op komt? De brand in mei op onze agrarische...

FoodTop100
21-11-2018

FoodTop100

Wat was het een heerlijk feestje, maandagavond 19 november! Wij waren in Amsterdam, bij Pop Up Restaurant BAUT. Wat deden wij daar? Wij waren uitgenodigd als genomineerden voor de Foodtop100 van online Food Magazine FavorFlav. In deze Foodtop100 staat de crème de la crème van culinair Nederland, op diverse vlakken...

Werken aan ons bedrijf

Het leven op de boerderij, buiten, met dieren en met veel ruimte. Roept dat een bepaald beeld bij je op? Misschien krijg je er een heerlijk romatisch, nostalgisch gevoel bij. Of misschien denk je juist: mij niet gezien, geef mij maar de hectiek en levendigheid van de stad. Of iets er tussenin?

De waarheid is dat ons leven niet in een hokje te plaatsen is. Soms is het idyllisch en heerlijk, soms is het zwaar en vermoeiend. Al zeg ik wel d...

De bouw is begonnen!

Wij hebben aardig wat koeien en al deze prachtdieren moeten in de winter heerlijk comfortabel op stal kunnen gaan. Doordat een deel van de stallen in mei in rook is opgegaan, hadden wij een uitdaging aan te gaan: er moet een stal worden bijgebouwd in Leutingewolde. In het verlengde van de bestaande (en niet gesneuvelde) loopstal, wordt er een nieuwe potstal gebouwd. En voor de winter moet deze staan.

Zoals altijd kijken wij, va...

Groeiend levend erfgoed

In augustus 2015 kozen Maurits en ik voor het houden van een vijftal Groninger Blaarkop kalfjes. Beiden hadden we toen niet kunnen voorzien dat wij nu, drie jaar later, in totaal 140 Groninger Blaarkop runderen zouden hebben. Dit omvat de koeien, kalfjes en stieren/stiertjes. In drie jaar tijd zo fors groeien, dat is nogal wat. We kozen toen voor dit ras omdat het een mooi en authentiek runderras is, welke het goed doet onder natuurl...

Ondernemen is keuzes maken

En wij hebben een keuze gemaakt. We hebben besloten de webwinkel vooralsnog niet weer te openen. Waar wij begonnen met de webwinkel als kernonderdeel van ons bedrijf, vanzelfsprekend naast het houden van en verzorgen van de koeien, heeft ons bedrijf zich geëvolueerd naar een veel bredere en diepgaandere bedrijfsvoering. Wij zijn op de achtergrond al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van een natuurboerderij, waarbij wij de focus wille...

Brand op de boerderij

Maandagmiddag 14 mei is er brand uitgebroken op de boerderij in Leutingewolde, de boerderij die wij sinds een jaar in gebruik hebben als stal, als opslag van machines en als basis voor onze agrarische activiteiten. De boerderij waar wij volop tijd en energie in hebben gestoken, zoals ook de eigenaar van de panden dat heeft gedaan.

...
Wát een jaar!
27-12-2017

Wát een jaar!

Het jaar 2017 is met recht een jaar geweest dat bij ons de boeken in zal gaan als een zéér turbulent, hectisch, actief en enerverend jaar. Een jaar om nooit te vergeten. Een jaar waarin we doelen bereikten waarvan we niet wisten dat we ze hadden, althans nog niet zo concreet en snel.

Begin 2017 stelde ik kort een aantal doelen op voor het nieuwe jaar voor Eytemaheert. Tijd voor een terugblik:

1). De veestapel ...

De Eytemaheert veestapel

Wat kan de tijd toch vliegen! En tegelijkertijd: wat kan er een hoop gebeuren in een jaar tijd, dat het bijna onvoorstelbaar is dat dat allemaal in slechts één jaar gebeuren kan! De terugblik op het jaar 2017 laat natuurlijk nog even op zich wachten, maar in deze blog zal ik jullie wel alvast wat vertellen over de 'koeien-ontwikkelingen' van dit jaar.

Vorig jaar winter stonden er bij ons op stal in totaa...

24Kitchen bij Eytemaheert

Het is inmiddels alweer twee weken geleden dat wij bezoek hadden vanuit België: de crew van het 24Kitchen programma De Streken van Wim was bij ons op de boerderij, met natuurlijk Wim Ballieu, de Vlaamse TV-kok, naar wie in de naam van het programma wordt verwezen.

Hoe dat zo?

Hoe is dat zo tot stand gekomen? Een maand of twee geleden werden wij gebeld door de regisseur van dit programma. Zij had online gezocht naar een Neder...

Op de markt
04-07-2017

Op de markt

Zondag 25 juni stonden wij op de markt. Niet de gewone alledaagse markt, nee, Eytemaheert had een stand op de Pure Markt te Amsterdam. In het prachtige monumentale Park Frankendael wordt maandelijks de Pure Markt georganiseerd. Park Frankendael wordt omschreven als het grootste en belangrijkste ecologische park van Amsterdam. Groen, ruim en sfeervol. Perfect passend bij een evenement als de Pure Markt, want op de Pure Markt vind je eerlijke, p...

What's in a name?
28-05-2017

What's in a name?

Waarom hebben wij niet gekozen voor een catchy bedrijfsnaam, zoals veel van de andere online vleesverkopers wel hebben gedaan? Waarom een vrij lastig te spellen, en misschien ook lastig te onthouden naam kiezen voor een bedrijf dat ook een commerciële insteek heeft? Omdat wij in eerste instantie een boerderij zijn, en daadwerkelijk als boeren het rundvlees verkopen.

Een ‘heert’ is een boerderij. Bovendien is Eytema...

Voorproefje recepten Eytemaheert

De bouw van de receptenpagina is gestart, nadat er eerst verschillende designs zijn uitgedacht en besproken. Ik heb inmiddels een aantal recepten uitgewerkt en in afwachting van het life gaan van de pagina, deel ik alvast één recept met jullie. Dat het jullie mag smaken!

Goed vlees heeft geen opsmuk nodig. Deze entrecotes bak je eenvoudig in roomboter, alleen gekruid met peper en zout. Van de balsamicoazijn maak je heerlijk...

Lekker, puur en eerlijk voedsel: Slow Food

In maart hield Slow Food Noord-Nederland hun jaarlijkse algemene ledenvergadering bij ons op de boerderij. Het was een gure dag, met wind, kou en regen. Gelukkig was het in de koegang prettig vertoeven, dankzij de terrasverwarmers. Deuren dicht houden, want de kou was wel behoorlijk opdringerig. Wij hadden een boerenlunch georganiseerd, met uiteraard broodjes hamburger van Eytemaheert. Verder biologisch brood van Bakker Van Esch, verse rauwe m...

Terugblik 2016
06-01-2017

Terugblik 2016

Mensen die ook de vorige blogpost hebben gelezen, weten dat wij op persoonlijk vlak het jaar 2016 met veel verdriet hebben afgesloten. Toch wil ik ook graag terugkijken op 2016 als een mooi en positief jaar voor Eytemaheert. Het was een jaar waarin Eytemaheert als boerderij en als webwinkel écht tot stand zijn gekomen.

In 2015 is Eytemaheert ‘geboren’, toen nog klein en in eerste instantie verkochten we alleen vlees va...

De nieuwe stal
17-11-2016

De nieuwe stal

Wauw, wat zijn we blij met onze koeienstal. Hij is zo goed als af! Alleen buiten moet er nog het een en ander geschilderd worden, we wachten op iets beter weer. Maurits heeft de bouw grotendeels zelf uitgevoerd, uiteraard hier en daar met hulp van mij (vaak is het schilderwerk mijn afdeling), maar ook met hulp van familie, buren en kennissen. Maurits heeft de stal zelf ontworpen en zelf bedacht hoe alles het mooist en meest duurzaam gebouwd ko...

Kom maar op met die winter

Het wordt kouder, de eerste nachtvorsten zijn al achter de rug, ’s ochtends is de grond bedekt met een laagje rijp en de dagen worden korter en korter: de winter doet zijn intrede.Voor ons betekent dit dat er nog hard gewerkt moet worden buiten op de boerderij, om alles winterklaar te maken. Het voornaamste nu is het afbouwen van de koeienstal. Aan het einde van de zomer zijn we begonnen met de bouw, dit doen we grotendeels zelf, w...

Trots
07-10-2016

Trots

Zo nu en dan plaatsen wij advertenties op Facebook. Dit doen wij om onze webwinkel onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten. Wie een webwinkel heeft, wil producten verkopen, zo simpel kun je het stellen. Daarnaast hopen we vooral mensen enthousiast te krijgen over onze boerderij, onze koeien, onze visie en werkwijze. Eytemaheert verkoopt vlees. Goed vlees, mooi vlees, duurzaam vlees. Maar het blijft vlees en er zijn mensen die ...

Hooitijd
30-09-2016

Hooitijd

Nooit had ik stilgestaan bij het belang van goed, stabiel en vooral voorspelbaar weer in de zomermaanden. Niet om lekker van de zon te kunnen genieten, niet om te kunnen barbecueën en bootje varen. Nee, hier op het platteland moet gemaaid worden, geschud en gehooid. Het gemaaide gras moet droog worden, goed droog en de hooibalen van goede kwaliteit. In mei begint het zo ongeveer, alle boeren zijn er vol van.  ‘het lijkt wel erg...

Verliefd
23-09-2016

Verliefd

10 oktober 2014. Dat was de dag dat wij verliefd werden. Verliefd op Sandebuur 10, op de boerderij, op de omgeving, op de belofte van een mooie landelijke toekomst met elkaar en onze dochters. Op dat moment was onze jongste dochter Jasmijn 4 maanden jong en we waren toe aan een grotere woning, met meer dan twee slaapkamers en met bij voorkeur wat ruimte om de woning. Het werd een boerderij. Ha, op dat moment was het voor ons nog helemaal niet ...