2019 was er weer zo één!

19-12-2019

2019 was er weer zo één.. Wat voor één? Een behoorlijk enerverend jaar. Een rollercoaster van een jaar. Nu we het jaar bijna gaan afronden en we aan de vooravond staan van 2020, is het weer tijd voor een terugblik op de highlights van dit jaar voor Eytemaheert.

2019 was voor ons heel duidelijk een jaar waarin we heel concrete stappen hebben kunnen zetten die van groot belang waren om onze uiteindelijke visie te kunnen gaan waarmaken. Wat betekent dat, concrete stappen? Een opsomming:

  • We werden benoemd als Erkend Fokcentrum van de Groninger Blaarkop, een waardevolle benoeming door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. De officiële benoeming en het overhandigd krijgen van het bijbehorende schildje vond plaats op 26 juni, bij dezelfde feestelijke gelegenheid vond ook de volgende cruciale stap plaats;
  • We hebben de samenwerking met de Wageningen Universiteit officieel gemaakt. Eytemaheert is een onderzoeksboerderij voor de WUR (Wageningen University & Research) geworden. Natuurlijk waren we hier al langer mee bezig, op de achtergrond. Maar zo'n officieel moment om samenwerking wereldkundig te maken heeft toch een grote waarde en het was een mooi moment om ook andere partijen verder te betrekken bij Eytemaheert als onderzoeksboerderij.
  • Iets eerder dan 26 juni hadden we onze samenwerking met Staatsbosbeheer al bekrachtigd. We tekenden voor het pilotproject Natuurinclusieve landbouw, om met Staatsbosbeheer kennis en ervaringen uit te wisselen op dit thema, met als doel ook andere bedrijven te inspireren stappen te zetten richting een natuurinclusieve bedrijfsvoering.
  • In oktober werden we voor de derde keer op rij benoemd in de FOOD100 lijst, als één van de 100 voedselveranderaars van Nederland. Een mooie erkenning van onze inspanningen en de waarde daarvan!
  • We sloten het jaar af met wel de meest belangrijke en grote stap van het jaar, een stap die gepaard ging met behoorlijk wat stress (lees ook de vorige blogpost). Poeh, we kochten een hele vracht fosfaatrechten. Een enorme investering, heel spannend. Fosfaatrechten om te mogen gaan melken. Het is zover: vanaf 2020 gaan onze Groninger Blaarkop koeien, een echt dubbeldoel ras, ook echt zo benut worden binnen ons bedrijfssysteem: we gaan ze melken! Dat betekende ook dat we flink hebben moeten klussen op onze pachtlocatie Leutingewolde. Er waren al wel een melk- en tanklokaal aanwezig, maar deze waren gedateerd en niet meer geschikt om te gebruiken. Beide hebben dan ook een flinke update gekregen. Nu zitten we in de fase van optimaliseren en verdere plannen en afspraken maken omtrent de verwerking van de melk tot mooie producten. 
  • Er veranderden een aantal dingen met de afhaallocaties. Er kwamen twee bij, De Nieuwe Weg in Groningen en Smaakvol Slochteren in Slochteren. Maar uiteindelijk vielen er ook twee af: we besloten te stoppen met de locaties Amsterdam en Loenen aan de Vecht. De keuze ons te focussen op Noord-Nederland pakt goed uit.  
  • Naast het bovenstaande hebben we diverse media 'optredens' gehad, hebben we bij verschillende gelegenheden een bijdrage kunnen leveren als spreker(s), zijn we met de provincie Drenthe aan het werken in het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland (tezamen met de andere overheden en andere agrariërs), hebben we Theus aangenomen als vee bedrijfsleider, bleven we actief met het delen van ons verhaal en onze ervaringen met onze volgers, hebben we verder kunnen bouwen aan een solide klantenbestand en zijn we nog meer mooie samenwerkingen aangegaan. 

Wat heeft 2020 dan nu voor ons in petto? Een deel is voor ons duidelijk, maar een aanzienlijk deel is ons ook nog onbekend. Want 'life is what happens, while you are busy making other plans'.  Ja dat is ons leven: uitdagend, verrassend en vol ups en downs. Maurits en ik samen, de mensen in onze directe kring, privé en professioneel, de andere samenwerkingspartners en jullie als volgers van onze avonturen: samen vertrouwen wij ook nu weer op een topjaar! En dat wensen we jou ook!

Gelukkig Nieuwjaar

 

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper