1. Hoe bestel ik duurzaam vlees bij Eytemaheert?
Het bestellen van een duurzaam grasgevoerd vleespakket kan door je bestelling te plaatsen in onze webwinkel! Easy as that! Je kunt kiezen uit verschillende vleespakketten, van klein tot groot en van gehakt tot luxe. 

2. Bezorgen jullie de vleespakketten?           

Nee, dit doen wij niet meer. Wel hebben wij diverse afhaalpunten in Nederland en bestellen kan gemakkelijk via de webshop! Afhaallocaties zijn: Roderwolde, Groningen, Slochteren en Amsterdam.

3. Hoe lang doe ik met mijn kwaliteitsvleespakket?
Dat ligt eraan met hoeveel mensen je het vleespakket deelt. Bij de duurzame pakketten op onze site kan je lezen waar een vleespakket uit bestaat. Het is wel goed om te weten dat de aantallen en gewichten van de pakketten een indicatie zijn. Wij vinden het belangrijk dat de koe in het geheel wordt benut waardoor de inhoud van de pakketten iets kan verschillen. Het totaalgewicht zal altijd rond het aangegeven gewicht zijn.

4. Kan ik meer dan één duurzaam vleespakket bestellen?
Je kunt zoveel pakketten rundvlees bestellen als je wilt! Wil je heel veel bestellen? Tip: bij ons kan je ook een hele koe kopen. Dit kan je alleen, maar ook samen met vrienden, familie of kennis doen. Wanneer je een hele koe gaat kopen bespaar je niet alleen geld, maar heb je ook een ruime voorraad!

5. Kan ik mijn vleespakket ook voor één persoon gebruiken?
Bij de pakketten staat duidelijk wat elk samengesteld vleespakket inhoudt. Het is wel goed om te weten dat de aantallen en gewichten van de pakketten een indicatie zijn. Wij vinden het belangrijk dat de koe in het geheel wordt benut waardoor de inhoud van de pakketten iets kan verschillen. Doordat wij het kwaliteitsvlees in kleine pakketjes verkopen past het gemakkelijk in je vriezer. Door het diervriendelijke vlees in de vriezer te bewaren kan je er heel lang van genieten.

6.Kan ik stukken duurzaam vlees bestellen?
Naast onze pakketten heeft Eytemaheert diverse losse producten te koop, denk aan bavette, longhaas, picanha/staartstuk en rundertong. Dit zijn delen van de koe waar te weinig van is om over de pakketten te verdelen. Heb jij een speciaal verzoek, naast de aankoop van een vleespakket? Geef het aan bij je bestelling en wij doen ons best om het voor je waar te maken. Maar: op is op, tot er een volgende koe wordt verwerkt. Want dat is de realiteit met vlees van de boerderij: geen bulk aan oneindig 'fabrieksvlees', maar een koe is een koe met de reële verdeling van vlees. Wie bewust kiest voor goed vlees, weet en accepteert dat dit duurzaamheid is.

7. Kan Eytemaheert pakketten op maat of naar speciaal verzoek samenstellen?                                                         Ja, dat is mogelijk, afhankelijk van de voorraad en andere bestellingen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. We gaan graag met je in overleg over je wensen en zo stellen we een perfect pakket voor je samen.

8. Is het vlees van Eytemaheert goedkoper of duurder dan rundvlees uit de supermarkt?                                         Het is moeilijk te zeggen of wij duurder zijn dan rundvlees uit de supermarkt: het verschilt wát je koopt en waar je het koopt. Het standaard 'kiloknaller'vlees zal goedkoper zijn dan ons vlees. Echter: wij kunnen zeker concurreren met de duurzamere vleesproducten, van de supermarkt en van de slager. Helemaal onderin de markt zullen wij nooit kunnen zitten, duurzaamheid en diervriendelijkheid vraagt ook van de klant enige investering. Doordat wij geen tussenhandel hebben (je koopt direct bij de boer) kunnen wij goed, eerlijk en duurzaam vlees leveren voor scherpe, eerlijke prijzen.

9. Gaat de kwaliteit van het vlees niet achteruit als ik het invries?

Omdat wij het vlees twee weken rijpen, verdwijnt er wat vocht uit het vlees waardoor het langer goed blijft in de viezer! Daarnaast zorgt het rijpingsproces voor een perfecte smaak van het vlees. Door het vlees in te vriezen op het moment dat de rijping en de verwerking perfect is, blijft het vlees juist van fantastische kwaliteit door het invriezen. Het invriezen gebeurt snel en professioneel. 

10. Past het vlees in mijn vriezer?

Een pakket van 5 kilo past met gemak in een standaard formaat vrieslade. Het vlees is verpakt in compact formaat, veelal per 500 gram. Desnoods leg je in iedere vrieslade een paar stukken vlees, als je al een vrij volle vriezer hebt. 

11. Hoe kan ik het kwaliteitsvlees het beste ontdooien?
Je kan het kwaliteitsvlees het beste ontdooien door het een dag van tevoren uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Er kan wat water van het pakje smelten, het is daarom verstandig om het vlees op een bordje te plaatsen. Heb je haast met het ontdooien? Leg dan de bevroren producten in gesloten verpakking in een bak met koud water. Binnen 10 tot 15 minuten is het ontdooid, zonder verlies van kwaliteit. Als tip geven wij mee het duurzame vlees liever niet in de magnetron te ontdooien, daar wordt het vlees taai van.

12. Kan ik het vlees in kleinere delen verdelen/het vlees opnieuw invriezen? 

Ja, dat kan zeker! Laat het vlees ontdooien in de koelkast en verdeel het dan. Vervolgens kan je een deel weer opnieuw invriezen. Hier lees je meer.

13. Welk ras hebben de koeien?
Wij houden uitsluitend Groninger Blaarkop koeien. Deze staan lekker te grazen in de wei en worden daarom ook wel weidegang koeien genoemd. De Groninger Blaarkop is een natuurlijk ras koeien, dat betekent dat ze niet zijn doorgefokt. Deze koeien zijn zowel vlees- als melkkoeien en zijn al sinds de veertiende eeuw in Nederland gespot. Rond 1970 tot 2000 had het de status ‘zeldzaam ras’ door een sterk dalende lijn. Sinds 2000 is de Groninger Blaarkop weer volop te zien op het land. De Groninger Blaarkop heeft als uiterlijke kenmerken dat ze egaal zwart of rood zijn met een witte kop met zwarte of rode ‘blaren’ (kringen) om de ogen.

14. Is al het vlees afkomstig van jullie eigen koeien?
Ja, wij hebben een mooie veestapel met vee van verschillende leeftijden. Wij werken volledig met vlees van eigen koeien. Zo weten wij en jij altijd met 100% zekerheid dat het vlees 100% goed is!

15. Wat doet Eytemaheert nog meer?

Eytemaheert is een onderzoeksboerderij van de Wageniningen Universiteit, voor het vormen van een voorbeeld voor de verduurzaming van de Nederlandse landbouw.

Wij doen heel veel om ons in te zetten voor een duurzame en natuurinclusieve landbouw en veehouderij. Het is ons doel dit binnen ons eigen bedrijf zo te doen, maar zeker ook om andere agrariers te inspireren en informeren. Wij zetten ons hard in voor behoud en herstel van biodiversiteit, wij werken met een gesloten kringloop (wij halen geen mest aan van andere bedrijven, wij halen geen voer aan van andere bedrijven, wij gebruiken geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen). Wij werken specifiek voor optimale weidevogelomstandigheden. Wij passen Bokashi toe als CO-2 neutrale, natuurlijke bodemverrijker. En nog veel meer! Lees hier bijvoorbeeld over onze Natuurwaarnemingen.