Bezoek Eytemaheert tijdens de Levend Erfgoed Dag op zaterdag 9 september!

​De Groninger Blaarkop

De Groninger Blaarkop. Een inheems en authentiek runderras, een zogenaamd dubbeldoelras. Helaas een zeldzaam ras, doordat als gevolg van de industrialisatie van de landbouw en de hiermee gepaard gaande specialisatie per landbouwtak, er meer en meer gekozen werd voor andere rassen. Een dubbeldoel runderras is heel goed geschikt om te houden voor melk én vlees van hoge kwaliteit. Dit is extra duurzaam. De Blaarkop koe past heel goed in onze natuurlijke en sobere bedrijfsvoering (puur grasgevoerd van natuurlijk grasland). Onze koeien zijn van grote waarde voor de biodiversiteit. 

Wij houden onze Blaarkop koeien op verschillende plekken in en rondom de Onlanden. Bij onze locatie in Sandebuur lopen ze heerlijk buiten, alsook bij onze huiskavels op onze agrarische locatie in Leutingewolde. Ook pachten en beweiden we landgoederen van Natuurmonumenten in Paterswolde.

Ze genieten van april/mei tot oktober/november de hele dag van het gras en de frisse lucht. In de overige maanden overwinteren de koeien in de stal. Ook tijdens de winterperiode passen we weidegang toe: wanneer het weer het toelaat kunnen de koeien overdag in groepjes naar buiten.

Groninger Blaarkop Eytemaheert

Groninger Blaarkop kenmerken

 • Solide lichaamsbouw, met mooie verhoudingen en stevige spieren
 • Oud en natuurlijk runderras
 • Goed vruchtbaar en goed kalveren, vrijwel altijd zonder interventie door de mens
 • Gehoornd
 • Gemarmerd vlees: het is met vet dooraderd, wat een zeer verfijnde smaak geeft en minder snel uitdroogt bij de bereiding

Wij behandelen onze koeien op onze boerderij met zorg en geven ze geen preventieve antibiotica of andere onnatuurlijke toevoegingen. Het vlees van de koeien is van hoge kwaliteit en door dat wij het vlees rijpen is het extra mals en perfect van smaak!

Onze Groninger Blaarkop koeien

 • Zijn volledig grasgevoerd (vers buiten in de wei een groot deel van het jaar, kuilgras en hooi in de stalperiode).
 • Maken deel uit van onze kringloopboerderij: wij halen geen voer aan van buiten ons bedrijfsareaal.
 • De koeien krijgen geen preventieve antibiotica of andere onnatuurlijke toevoegingen
 • De koeien grazen een groot deel van het jaar in de wei (met uitsluitend natuurlijke bemesting)
 • Ter ondersteuning van de spijsvertering en vochtbalans hebben de koeien toegang tot mineralenemmers
 • Behouden hun horens
 • Sinds we onze koeien zijn gaan melken drinken de kalveren niet meer meerdere maanden bij hun eigen moeder, hier werken we wel weer naar toe (we streven naar een familiekudde). Op dit moment drinken alle kalveren de eerste maanden pure en verse koeienmelk, direct na het melken/uit de melktank. De eerste dagen de biest van de eigen moeder, daarna de verde mengmelk. De kalveren drinken dus géén kunstmelk. Na een aantal maanden hebben de kalveren een voerrantsoen van gras en water, zoals ook de volwassen koeien dat krijgen. Zo is de kringloop gesloten, van kalf tot koe. 
 • De kalveren blijven op ons bedrijven, de vaarskalveren (vrouwelijk) groeien uit tot moederkoe en de stierkalfjes deels als dekstier en deels als natuurlijk kalfsvlees. Wij vinden het aanhouden van de kalveren van onze melkveehouderij een belangrijk kenmerk van een kringloopbedrijf. 

De Groninger Blaarkop

De Blaarkop is een natuurlijk ras koeien, wat betekent dat ze niet zijn doorgefokt. Deze koeien zijn zowel vlees- als melkkoeien en bestaan al sinds de veertiende eeuw in Nederland. Sinds 2020 houden wij onze raszuivere Groninger Blaarkop koeien als echte dubbeldoelkoe: wij melken de koeien nu ook! 

Eytemaheert is benoemd tot Erkend Fokcentrum.

Rond 1970 tot 2000 hadden de Blaarkop koeien de status ‘zeldzaam ras’ door een sterk dalende lijn. Sinds 2000 is de Groninger Blaarkop weer iets meer te zien op het land. Het is een bedreigd ras en verdient het om aandacht en bescherming te krijgen. Door het vlees en de zuivel van de Groninger Blaarkop te vermarkten, direct van de boer, traceerbaar en puur natuur, kunnen wij bijdragen aan de instandhouding van dit oerras. En koop jij het kaas, zuivel, vlees van de Blaarkop? Dan help jij ook mee! Eat it to save it! 

De uiterlijke kenmerken van deze koeien zijn dat ze een egaal zwarte of rode vacht hebben met een witte kop met zwarte of rode ‘blaren’ (kringen) om de ogen. 

Blaarkop kalf Eytemaheert