​De Groninger Blaarkop

De Groninger Blaarkop. Een inheems en authentiek runderras, een zogenaamd dubbeldoelras. Helaas een zeldzaam ras, doordat als gevolg van de industrialisatie van de landbouw en de hiermee gepaard gaande specialisatie per landbouwtak, er meer en meer gekozen werd voor andere rassen. Een dubbeldoel runderras is heel goed geschikt om te houden voor melk én vlees van hoge kwaliteit. Dit is extra duurzaam. De Blaarkop koe past heel goed in onze natuurlijke en sobere bedrijfsvoering (puur grasgevoerd van natuurlijk grasland). Onze koeien zijn van grote waarde voor de biodiversiteit. 

Wij houden onze Blaarkop koeien op verschillende plekken in en rondom de Onlanden. Bij onze locatie in Sandebuur lopen ze heerlijk buiten, alsook bij onze huiskavels op onze agrarische locatie in Leutingewolde. Ook pachten en beweiden we landgoederen van Natuurmonumenten in Paterswolde.

Ze genieten van april/mei tot oktober/november de hele dag van het gras en de frisse lucht. In de overige maanden overwinteren de koeien in de stal. Ook tijdens de winterperiode passen we weidegang toe: wanneer het weer het toelaat kunnen de koeien overdag in groepjes naar buiten.

groninger blaarkop

Groninger Blaarkop kenmerken

  • Solide lichaamsbouw, met mooie verhoudingen en stevige spieren
  • Oud en natuurlijk runderras
  • Goed vruchtbaar en goed kalveren, vrijwel altijd zonder interventie door de mens
  • Gehoornd
  • Gemarmerd vlees: het is met vet dooraderd, wat een zeer verfijnde smaak geeft en minder snel uitdroogt bij de bereiding

Wij behandelen onze koeien op onze boerderij met zorg en geven ze geen preventieve antibiotica of andere onnatuurlijke toevoegingen. Het vlees van de koeien is van hoge kwaliteit en door dat wij het vlees rijpen is het extra mals en perfect van smaak!

Onze Groninger Blaarkop koeien

Groninger blaarkop

  • De koeien krijgen geen preventieve antibiotica of andere onnatuurlijke toevoegingen
  • De weidegang koeien grazen in de wei (met uitsluitend natuurlijke bemesting)
  • De Blaarkop koeien eten hooi van land dat wij zelf in beheer hebben
  • Ter ondersteuning van de spijsvertering en vochtbalans hangen er in de stallen likstenen met zouten, mineralen en sporenelementen
  • De kalfjes drinken bij hun moeder

De Groninger Blaarkop

De Blaarkop is een natuurlijk ras koeien, wat betekent dat ze niet zijn doorgefokt. Deze koeien zijn zowel vlees- als melkkoeien en bestaan al sinds de veertiende eeuw in Nederland. Bij Eytemaheert worden ze alleen als vleeskoeien gehouden. Zo houden wij de verzorging van de Groninger Blaarkop koeien zo natuurlijk mogelijk. Eytemaheert is benoemd tot Erkend Fokcentrum.

Rond 1970 tot 2000 hadden de Blaarkop koeien de status ‘zeldzaam ras’ door een sterk dalende lijn. Sinds 2000 is de Groninger Blaarkop weer iets meer te zien op het land. Het is een bedreigd ras en verdient het om aandacht en bescherming te krijgen. Door het vlees van de Groninger Blaarkop te vermarkten, direct van de boer, traceerbaar en puur natuur, kunnen wij bijdragen aan de instandhouding van dit oerras. En koop jij het vlees van de Blaarkop? Dan help jij ook mee! Eat it to save it! 

De uiterlijke kenmerken van deze koeien zijn dat ze een egaal zwarte of rode vacht hebben met een witte kop met zwarte of rode ‘blaren’ (kringen) om de ogen.