​De koe van de toekomst!

Wij houden Groninger Blaarkop koeien (ook wel Blaarkop genoemd) die de hele dag in beweging zijn in onze wei in Sandebuur en op andere natuurlijke weides in de omgeving. Daarom worden ze ook wel weidegang koeien genoemd. Ze genieten van april/mei tot oktober/november de hele dag van het gras en de frisse lucht. In de overige maanden overwinteren de koeien in de stal. Ook tijdens de winterperiode passen we weidegang toe: wanneer het weer het toelaat kunnen de koeien overdag in groepjes naar buiten.

groninger blaarkop

Groninger Blaarkop kenmerken

  • Solide lichaamsbouw, met mooie verhoudingen en stevige spieren
  • Oud en natuurlijk runderras
  • Goed vruchtbaar en goed kalveren, vrijwel altijd zonder interventie door de mens
  • Gehoornd
  • Gemarmerd vlees: het is met vet dooraderd, wat een zeer verfijnde smaak geeft en minder snel uitdroogt bij de bereiding

Wij behandelen onze koeien op onze boerderij met zorg en geven ze geen preventieve antibiotica of andere onnatuurlijke toevoegingen. Het vlees van de koeien is van hoge kwaliteit en door dat wij het vlees rijpen is het extra mals en perfect van smaak!

Onze Groninger Blaarkop koeien

Groninger blaarkop

  • De koeien krijgen geen preventieve antibiotica of andere onnatuurlijke toevoegingen
  • De weidegang koeien grazen in de wei (met uitsluitend natuurlijke bemesting)
  • De Blaarkop koeien eten hooi van land dat wij zelf in beheer hebben
  • Ter ondersteuning van de spijsvertering en vochtbalans hangen er in de stallen likstenen met zouten, mineralen en sporenelementen
  • De kalfjes drinken bij hun moeder

De Groninger Blaarkop

De Blaarkop is een natuurlijk ras koeien, wat betekent dat ze niet zijn doorgefokt. Deze koeien zijn zowel vlees- als melkkoeien en bestaan al sinds de veertiende eeuw in Nederland. Bij Eytemaheert worden ze alleen als vleeskoeien gehouden. Zo houden wij de verzorging van de Groninger Blaarkop koeien zo natuurlijk mogelijk.

Rond 1970 tot 2000 hadden de Blaarkop koeien de status ‘zeldzaam ras’ door een sterk dalende lijn. Sinds 2000 is de Groninger Blaarkop weer iets meer te zien op het land. Het is een bedreigd ras en verdient het om aandacht en bescherming te krijgen. Door het vlees van de Groninger Blaarkop te vermarkten, direct van de boer, traceerbaar en puur natuur, kunnen wij bijdragen aan de instandhouding van dit oerras. En koop jij het vlees van de Blaarkop? Dan help jij ook mee! Eat it to save it! 

De uiterlijke kenmerken van deze koeien zijn dat ze een egaal zwarte of rode vacht hebben met een witte kop met zwarte of rode ‘blaren’ (kringen) om de ogen. 

Voor meer informatie over de Groninger Blaarkop, bezoek blaarkopnet.nl