Beste Kaasnoviteit Eytemaheert Kaas

28-09-2022

Maurits heeft er een aantal enerverende dagen op zitten, hij was namelijk twee dagen als gast aanwezig bij de Foodbeurs Voedselspecialiteiten in Houten, bij de stand van Intercheese. Intercheese neemt sinds dit jaar de verkoop van de Eytemaheert kaas op zich, vanuit hun samenwerking met Kaaslust. Intercheese had flink uitgepakt! Eytemaheert werd gepresenteerd als Noviteit en dat was visueel gemaakt met een zeer grote 'kaas' van Eytemaheert, menshoog. Ook waren er veel echte Eytemaheert kazen zichtbaar in de stand. 

De beide beursdagen waren een mooie gelegenheid om de Eytemaheert kazen onder de aandacht te brengen en ook onze visie en ons unieke bedrijfssyteem. We hopen daarmee een voorbeeld te zijn voor zowel de producerende als verwerkende sector, want voedsel heeft zo'n impact op de wereld, en die impact hoeft niet negatief te zijn. Eten moeten we allemaal, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we dat kunnen blijven doen zonder negatieve impact op de wereld en het klimaat? Wij zijn ervan overtuigd dat dat kan, maar daarvoor is iedereen nodig. Het begint bij laten zien hoe het ook kan.

Hoogtepunt van de beurs was dat onze Eytemaheert kaas werd uitgeroepen tot Beste Kaasnoviteit van 2022! Wat een leuke waardering voor onze werkwijze, voor onze visie op toekomstbestendige duurzame veehouderij, voor onze grasgevoerde Groninger Blaarkop koeien. En uiteraard voor de mooie kwaliteit van onze kaas. Hoewel het natuurlijk best een stap was, het loslaten van onze kaas door het verkoop- en distributieproces helemaal uit handen te geven aan een andere partij (Intercheese), zijn we blij met deze keuze. Het geeft ons de ruimte om ons te richten op de ontwikkeling van gebied Eytemaheert, op het vergroten van ons concept door collega's te laten aanhaken (daarover zometeen meer) en ons verder in te zetten voor de transititie naar een duurzaam landbouwsysteem. In samenwerking met sterke en gespecialiseerde partijen kom je het verst. Alles zelf doen lijkt mooi en nobel, maar daarmee wordt niet de meeste slagkracht bereikt. Wij zijn ervan overtuigd dat het heel waardevol is om juist samen te werken, door iedereen dat te laten doen waar men het meest goed en ervaren in is. Wij zijn geen kaashandelaar, hoewel het ons de eerste twee jaar best prima af ging, de mensen van Intercheese kunnen dat veel beter. Zo zijn Jan Craens en zijn team van Kaaslust experts in het maken van de heerlijkste kazen. En wij zijn goed in het runnen van Eytemaheert en in het werken aan een betere toekomst van de landbouw, in balans met de natuur, en vandaar uit verder ondernemen en van voorbeeld zijn.

Deze mooie waardering voor de Eytemaheert kaas is voor ons een goede gelegenheid om een oproep te doen aan onze collega agrarisch ondernemers. En dan in het bijzonder aan diegenen die al op vergelijkbare wijze werken als wij dat doen (of in ieder geval daarin al een eind op weg zijn), dus met een gesloten kringloop, met grasgevoerde koeien, met een grote focus op werken in balans met de natuur en op het herstel van biodiversiteit en bodemgezondheid. Vanaf de start van onze samenwerking met Kaaslust en Intercheese is ons doel geweest om op termijn collega's te laten aanhaken bij dit concept. We willen graag deze kaaslijn uitbreiden met kazen van andere vergelijkbare boerderijen. Om zo een nog grotere impact te kunnen hebben op de landbouwtransitie en in de markt. Voel jij je hierdoor aangesproken? Neem dan zeker contact met ons op. We zijn wel kritisch, we zoeken echt ondernemers die doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. Ondernemers die stappen durven te zetten, die zien dat het anders moet en anders kan. We horen heel graag van je!

Eytemaheert beste Kaas noviteit

Eytemaheert beste kaas noviteit

beurs eytemaheert

 

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper