Tuinderij in de steigers

09-02-2023

Ja, we zijn los met de tuinderij! We hebben begin dit jaar een heel geschikte en enthousiaste Eytemaheert tuinder gevonden: Hans. Hans gaat de tuinderij voor en met ons ontwikkelen en hij zal de dagelijkse werkzaamheden hierin oppakken. 
Vanuit deze eerste stappen werken we nu aan een teeltplan en aan hoe de oogst bij jou als klant te kunnen krijgen. We zullen waarschijnlijk een groente-abonnement optuigen, dit is praktisch het meest efficiënt en zorgt ervoor dat er geen groente wordt verspild. 


Mocht er nu toch onverhoopt wat tuinafval overblijven: dan hebben de varkens binnen Eytemaheert vast wel trek is. Want Hans neemt varkens mee naar Eytemaheert. Hij is zelf al meerdere jaren actief varkenshouder, specifiek houder van buitenvarkens. Kijk maar eens op zijn website.
Terug naar de tuinderij: feitelijk is dit een akker met strokenteelt, volgens de principes van regeneratieve landbouw. We werken grotendeels met de no-dig methode: niet graven dus. Dit is een heel bodemvriendelijke werkwijze, maar ook heel boer-vriendelijk. Bij een goede uitvoer is de onkruid druk erg laag waardoor er van onkruid wieden veel minder sprake is. Oké, mooi plan allemaal, maar wat gaan we doen met de oogst? Verkopen hopen we! Zoals gezegd werken we aan een groente-pakket, een oogst-abonnement. Eerder hebben we al eens voorzichtig gepolst, in hoeverre men hierin geïnteresseerd is. We kregen toen al veel enthousiaste reacties, dus dat geeft vertrouwen. Natuurlijk gaat dit gepaard met een aanlooptijd en ongetwijfeld ook met wat opstartperikelen. Denk aan de te verwachten opbrengst, de soorten gewassen, wat wil de klant etc. Vragen en uitdagingen die we zullen moeten oppakken. Maar wie niet begint, bereikt ook niets. Dus wij beginnen. Hans is al druk met zijn research, waarbij wij meedenken en aanvullen, zo verwacht ik dat we binnen afzienbare tijd al een goed begin hebben gemaakt. 


Ben jij ook geïnteresseerd in een groente abonnement van Eytemaheert? Stuur dan zeker een berichtje naar jessica@eytemaheert.nl. Dan houd ik je op de hoogte!

 


 

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper