Lekker, puur en eerlijk voedsel: Slow Food

01-05-2017

In maart hield Slow Food Noord-Nederland hun jaarlijkse algemene ledenvergadering bij ons op de boerderij. Het was een gure dag, met wind, kou en regen. Gelukkig was het in de koegang prettig vertoeven, dankzij de terrasverwarmers. Deuren dicht houden, want de kou was wel behoorlijk opdringerig. Wij hadden een boerenlunch georganiseerd, met uiteraard broodjes hamburger van Eytemaheert. Verder biologisch brood van Bakker Van Esch, verse rauwe melk van collega blaarkopboeren, puur appelsap van de boomgaard. Het was een klein groepje gasten, maar het was des te gezelliger, doordat iedereen met elkaar in gesprek was. Na de lunch en een uitleg over onze boerderij en onze visie, was het tijd voor een wandeling door Sandebuur en De Onlanden. Onze buurman Herman Sips, bioloog van huis uit, was zo vriendelijk ons en onze gasten mee te nemen door dit pracht natuurgebied en te vertellen over de aanleiding, de ontwikkeling en de toekomst van het natuurgebied De Onlanden. Gelukkig hield de regen zich gedeisd tijdens de wandeling, en door goed de pas er in te houden hebben we het ook niet koud gekregen. Na afloop van de wandeling was het tijd voor koffie met wat lekkers en werd de vergadering gehouden. Een geslaagde middag!

slow food alv


Slow Food Noord-Nederland is een onderdeel van Slow Food Nederland. Slow Food is internationaal een bekende speler als het gaat om het promoten en ondersteunen van ‘good, clean and fair food’. Lekker, puur en eerlijk voedsel dus. Ook staat Slow Food voor het motto ‘Eat it to save it’. Dit houdt in dat Slow Food inziet dat om een dier, plant, (streek)product in stand te houden, je er een afzet voor moet creëren. Voor niets gaat de zon op. Hierop sluit één van de pijlers van Slow Food naadloos aan: De Ark van de Smaak. De Ark heeft als doel om de voedselbiodiversiteit te behouden en te herstellen. Deze dreigt namelijk in rap tempo te verschralen. In de Ark van de Smaak zitten kwaliteitsproducten die tot de cultuur, historie of traditie van een streek of land behoren. Er zijn inmiddels zesenzeventig Nederlandse producten binnen de Ark van de Smaak, wereldwijd zijn dit er veel meer (zo’n vierduizend).
Ook is er een Chefs Alliantie: een groep enthousiaste chefs/restauranthouders die met liefde en passie producten op de kaart zetten van lokale en duurzame afkomst. Zij steunen hiermee de kleinere producenten, voor wie het alsmaar moeilijker wordt zich staande te houden naast de grotere massaproducenten.
Ik vind het een nobel streven, van een groter belang dan vele mensen in lijken te zien. Wanneer iets niet meer wordt verkocht, zal het al gauw niet meer geproduceerd (kunnen) worden. En dan is weg vaak echt weg. Ik steun zowel op persoonlijke titel Slow Food (als lid), alsook met Eytemaheert als producent van voedsel dat aansluit bij het Slow Food gedachtegoed. Steun jij ook al?

slow food logo

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper