What's in a name?

28-05-2017

Waarom hebben wij niet gekozen voor een catchy bedrijfsnaam, zoals veel van de andere online vleesverkopers wel hebben gedaan? Waarom een vrij lastig te spellen, en misschien ook lastig te onthouden naam kiezen voor een bedrijf dat ook een commerciële insteek heeft? Omdat wij in eerste instantie een boerderij zijn, en daadwerkelijk als boeren het rundvlees verkopen.


Een ‘heert’ is een boerderij. Bovendien is Eytemaheert de naam die in een ver verleden werd gevoerd op wat nu onze boerderij is. De eerste bewoners van ons plekje was de familie Eytema. Wij vinden dit prachtig. Zo doen we eer aan de grondleggers van onze prachtige boerderij. Overigens is ons plekje geruime tijd helemaal geen boerderij geweest, althans niet met die functie. Toen wij er in trokken hebben wij het geleidelijk weer in ere hersteld, natuurlijk naar onze eigen ideeën en wensen. In de jaren ’90 is de boerderij verbouwd, nadat deze jaren leeg had gestaan. In de jaren ’90 had men andere eisen en ideeën, en zo is de boerderij toen verbouwd. Toen wij de boerderij kochten was er dus niets meer over van het oorspronkelijke, althans niet van binnen en met name in het woongedeelte was er niets meer van over. Voor ons betekende dat een verbouwing waarbij wij ook voor het woongedeelte kozen voor een moderne, ruime en frisse indeling. De schuur daarentegen hebben we wel ‘verouderd’, met weer een oorspronkelijke koegang (hier stonden vroeger de koeien op stal) en het traditionele deel, waar wij ook echt het hooi tot aan de nok toe kunnen opslaan. Oude tijden herleven, Ot en Sien zijn er niks bij ;)

blog eytemaheert hooi


In een korte tijd hebben wij van ons erf echt weer een boerenerf weten te maken, met een prachtig en ruim achtererf, van traditionele klinkers en zwerfkeien. Het lijkt alsof het er altijd zo heeft gelegen, niets is minder waar. De koeien overwinterden in een Hollandse stal, ook heerlijk nostalgisch. Veel van wat en hoe wij het doen is vrij ouderwets te noemen. Wij boeren zoals men het deed voordat de intensivering in de agrarische sector opkwam. Dit betekent dat wij gaan voor bewust natuurbeleid en wij gaan voor kwaliteit boven kwantiteit. Enerzijds revolutionair, want tegenwoordig niet meer gebruikelijk, anderzijds juist ‘heel gewoon’, want zo werd het eeuwen lang gedaan. Toch schuwen wij zeker geen moderne ontwikkelingen. Onze koeien ‘dragen’ sensoren, waarmee wij de gezondheid en het gedrag van de koeien kunnen monitoren. Dit maakt dat de koeien juist des te vrijer en natuurlijker kunnen leven, want als er iets minder goed zou gaan met de gezondheid van een koe, kunnen wij vroegtijdig en bewust ingrijpen, zonder direct over te hoeven gaan op zware medicatie. Onze oerkoeien redden zich zo goed, vrij en blij.


Terugkomend op de naam van de boerderij, Eytemaheert, twee jaar geleden voor ons nog een onbekende term, nu ons leven en onze passie. Innoveren vanuit traditie, keuzes maken vanuit ons hart en ons boerenverstand. Het anders durven doen dan anderen, van de gebaande paden durven treden. Eytemaheert is en blijft de naam van ons gehele bedrijf (boerderij en webwinkel), wel hebben wij recent een webadres in het leven geroepen, welke direct naar eytemaheert.nl doorstuurt: beter te onthouden wellicht, voor geïnteresseerden. Wie nu www.groningerkoe.nl typt, komt op onze Eytemaheert website. Best of both worlds, kunnen we wel zeggen!

sensoor blaarkop eytemaheert

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper