Hooitijd

30-09-2016

Nooit had ik stilgestaan bij het belang van goed, stabiel en vooral voorspelbaar weer in de zomermaanden. Niet om lekker van de zon te kunnen genieten, niet om te kunnen barbecueën en bootje varen. Nee, hier op het platteland moet gemaaid worden, geschud en gehooid. Het gemaaide gras moet droog worden, goed droog en de hooibalen van goede kwaliteit. In mei begint het zo ongeveer, alle boeren zijn er vol van.  ‘het lijkt wel erg goed, zullen we dan al gauw kunnen maaien’?

persen

Op het moment dat de knoop wordt doorgehakt, na lang wikken en wegen en vooral álle weer- en regenapps raadplegen (ze zeggen allemaal wat anders), moet er direct worden gehandeld. Voor mij als nieuwkomer, is dit wel even wennen geweest. Ik kan eigenlijk alleen maar echt goed spreken over hoe het bij ons is gegaan, met Maurits als boer. Van dichtbij vond ik het een intensieve periode. Niet zozeer vanwege het vele werk op sommige dagen, daar zijn we niet vies van. Wat er vrij pittig aan is, is dat je geen grip hebt. Wat gaat het weer doen? Komt er toch wel regen? Gokken op droog weer kan vervelende gevolgen hebben als het toch blijkt te gaan regenen. We willen hooipakjes, en daarvoor is droog en zonnig weer vereiste nummer één.

Deze zomer was voor ons ook direct een vuurdoop, het duurde lang voordat de zomer doorbrak en er een aantal goede dagen op rij waren. We hadden her en der wel onze momenten gepakt voor het maaien van een paar stukken land, maar we bleven wachten op de echt goede dagen. En juist toen die dagen eindelijk kwamen… waren wij met Rosa en Jasmijn een klein weekje naar Denemarken. Deze vakantie hadden we geboekt met het idee dat we tegen die tijd alles zeker wel gehooid zouden hebben, we zouden pas half juli vertrekken. Tja, dat liep dus anders. Maurits heeft nog zelf kunnen maaien en verder hadden we gelukkig voldoende hulp voor het schudden en uiteindelijke hooien. Wel hielden we vanuit Denemarken goed in de gaten hoe alles verliep en hoe het weer in Nederland was gedurende die dagen.

We waren nog geen half uur thuis en Maurits en ik stonden al pakjes hooi van de wagen te tillen om in de schuur te plaatsen. Dát is het boerenleven.

hooi

 

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper