De nieuwe stal

17-11-2016

Wauw, wat zijn we blij met onze koeienstal. Hij is zo goed als af! Alleen buiten moet er nog het een en ander geschilderd worden, we wachten op iets beter weer. Maurits heeft de bouw grotendeels zelf uitgevoerd, uiteraard hier en daar met hulp van mij (vaak is het schilderwerk mijn afdeling), maar ook met hulp van familie, buren en kennissen. Maurits heeft de stal zelf ontworpen en zelf bedacht hoe alles het mooist en meest duurzaam gebouwd kon worden. Wat ben ik trots op mijn man, zo handig, slim en creatief als hij is! Waar wij beiden altijd erg mee bezig zijn is hoe wij klussen en verbouwingen zo budget-en milieuvriendelijk kunnen doen, door vooral veel gebruik te maken van tweedehands materialen. Waarom zou je alles nieuw kopen, terwijl er genoeg bouwmaterialen te vinden zijn die nog prima geschikt zijn voor een tweede (of zelfs derde of vierde) ‘leven’? Via Marktplaats hebben wij elders in Drenthe een schuur kunnen slopen waarvan we de spanten en de grote constructieve onderdelen van de stal hebben gebruikt. Ook de grote deuren en veel van het houtwerk is afkomstig van de oude, gesloopte schuur. De dakpannen zijn gebruikte pannen, mooi en passend bij de nostalgische sfeer van de schuur. De stenen waarmee we de rollaag en de lage ‘muurtjes’ in de stal metselden zijn her en der verzameld, allemaal al vaker gebruikt. In één van de stenen is de naam en een jaartal te lezen van een oude buurman van Maurits, leuk detail. De twee loopdeuren en de luiken boven de grote staldeuren zijn zelfgemaakt en ook de gedetailleerde punten bovenop de windveren (dit schijnt een ‘makelaar’ te heten) maakte Maurits zelf. Nieuw gekocht zijn de rabatdelen, welke wij zwart hebben gemaakt met traditionele coat, dit past naar ons idee erg goed bij de landelijke en nostalgische stal. 

makelaar

 

 

 

 

 

Heel wat uren en heel wat denkwerk heeft het gekost, maar de koeienstal staat nu als een… koeienstal ;). De stal past prachtig bij onze Drenthe boerderij, zonder dat de stal te eenzijdig en gewoontjes oogt. Het is echt een karakteristiek bouwwerk geworden. Het is tegelijkertijd de aanzet om het erf verder aan te pakken, met name de leeftuin krijgt een flinke metamorfose doordat een schuurtje dat er al stond bij aankoop van de boerderij nu weg is en datzelfde geldt voor een aantal andere opslagplekjes. Het wordt nu ruim, open en een prettige speelplek voor onze dochters. De eerste koeien staan inmiddels in de stal, en ze hebben het goed naar hun zin. De komende dagen zullen de andere koeien volgen, hopelijk zijn zij net zo in hun nopjes met hun winterverblijf. 

muurtje

 

 

 

 

 

 

een paar weken geleden nog druk met de stalinrichting

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper