24Kitchen bij Eytemaheert

23-08-2017

Het is inmiddels alweer twee weken geleden dat wij bezoek hadden vanuit België: de crew van het 24Kitchen programma De Streken van Wim was bij ons op de boerderij, met natuurlijk Wim Ballieu, de Vlaamse TV-kok, naar wie in de naam van het programma wordt verwezen.

Hoe dat zo?

Hoe is dat zo tot stand gekomen? Een maand of twee geleden werden wij gebeld door de regisseur van dit programma. Zij had online gezocht naar een Nederlandse houder van inheemse traditiotionele vleeskoeien, naar een boerderij met een open en transparante wijze van bedrijfsvoering én met veel oog voor duurzaamheid. En ze vond ons :). Wij waren direct enthousiast, zoals je kunt begrijpen. Nationale televisie, om onze passie en ideeën over te kunnen brengen. het hele proces te kunnen laten zien, juist ook bij het slachthuis. Wij vinden dat iedere consument van vlees juist 'moet' beseffen hoe het tot stand komt, dat ieder stuk vlees afkomstig is van een dier. dat we moeten beseffen dat er grote verschillen zijn in hoe een stukje vlees tot stand komt. Dat kiezen voor duurzaam en diervriendelijk begint bij informatie en bewustwording.

No-Nonsense

9 augustus was het zover: aan het begin van de middag vertrokken Maurits en ik naar het slachthuis Kroon in Groningen, waar de koeien van Eytemaheert worden geslacht. Aldaar ontmoetten we het vierkoppige team: de regisseuse, de camaraman, de geluidsman (in het Vlaams de Klankman) en de kok Wim. Over de gehele middag bleef ik het verkwikkend no-nonsense vinden. Geen poeha, geen sterallures, nee, gewoon met elkaar een mooi item maken, bijna amateuristisch eenvoudig. Zoals gezegd begonnen we in het slachthuis, om daarna met elkaar naar de boerderij en de koeien te gaan. In de daadwerkelijke uitzending zal het juist precies andersom zijn, dat was voor de opnames even schakelen af en toe. We doen dus net alsof we, na het bezoek aan de boerderij, naar het slachthuis vertrekken (niet doorvertellen hè?).

Binnenkort zullen de opnames van het bereiden van het gerecht (Entrecote Bernaise) plaatsvinden en daarna hopen we gauw te vernemen wanneer 'ons' item zal worden uitgezonden.

Spannend, met onze smoel op TV ;) Ga jij ook kijken?

24kitchen Eytemaheert

De streken van Wim Eytemaheert

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper