Groeiend levend erfgoed

03-09-2018

In augustus 2015 kozen Maurits en ik voor het houden van een vijftal Groninger Blaarkop kalfjes. Beiden hadden we toen niet kunnen voorzien dat wij nu, drie jaar later, in totaal 140 Groninger Blaarkop runderen zouden hebben. Dit omvat de koeien, kalfjes en stieren/stiertjes. In drie jaar tijd zo fors groeien, dat is nogal wat. We kozen toen voor dit ras omdat het een mooi en authentiek runderras is, welke het goed doet onder natuurlijke, sobere omstandigheden. Toen al kozen wij voor deze kenmerken omdat het ons het meest passend leek bij onze wensen en ideeën. Het goed kunnen leven van gewoon gras, het gemakkelijk kunnen afkalven zonder interventies, het gezond en sterk zijn. Dat sprak ons aan.

In de afgelopen drie jaar is dit voor ons alleen maar sterker geworden, niet in het minst omdat de Groninger Blaarkop een zeldzaam inheems runderras is, welke het verdient om beschermd te worden. Dat doen wij door deze koeien met veel liefde en zorgvuldigheid te houden én mee te fokken. Wij streven raszuiverheid na in onze veestapel, omdat wij van mening zijn dat daarmee het ras het best in stand blijft. Te forse inmenging met andere rassen vertroebelt het ras en diens kenmerken en dat vinden wij niet wenselijk. Verder zijn wij heel ruimdenkende mensen, wees gerust ;). 

Met de Blaarkop gaat ons dat goed af, dus dat smaakte naar meer. Schapen zouden er komen, onder andere omdat schapen een waardvolle toevoeging zijn op ons natuurbeheer. Het is goed voor de bodem wanneer er ná de koeien, schapen op de percelen komen. Bovendien hebben wij de afgelopen maanden een nieuw stuk grond bij ons op Sandebuur flink onder handen genomen om de natuurwaarde omhoog te brengen (van een stuk uitgeput en simpelweg onooglijk stuk bos met overwegend naaldbomen, naar een mooie en natuurlijke berkenweide). Hier zouden schapen heel goed passen en bijdragen aan het vergroten van de natuur- en landschapswaarde. Wij hebben gekozen voor Schoonebeeker heideschapen. Dit ras is het meest zeldzame Nederlandse schapenras, met vergelijkbare kenmerken als de Groninger Blaarkop koe. Ze zijn bijzonder sterk en weerbaar, en staan erg dicht bij de natuur. Vijf volwassen ooien en vier ooilammeren kwamen er, een aantal weken geleden. Nu vertoeven ze in onze berkenweide, maar we zullen ze ter zijner tijd verweiden naar andere percelen.

Wat vind jij van onze schaapjes? 

Schoonebeeker Eytemaheert

Meer weten over het Schoonebeeker heideschaap? Neem dan vooral een kijkje op de website van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

 

 

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper