To bio or not to bio

05-09-2019

Vaak krijgen wij de vraag: 'jullie zijn toch biologisch?' Het antwoord is echter: 'nee, wij zijn niet 'biologisch' gecertificeerd, maar ja, wij werken zeer biologisch'. Biologisch plus plus, durf ik echt te zeggen.

Voor veel consumenten is biologisch simpelweg een aanduiding van een bepaalde werkwijze, van hoe een product tot stand komt. Biologisch is natuurlijk, biologisch is duurzaam. Biologisch is goed.

Maar is dat allemaal wel zo? Of is biologisch 'slechts' een keurmerk, weggelegd voor producten en bedrijven die er bewust voor hebben gekozen zich hieraan te verbinden?

Toen wij vier jaar geleden begonnen met onze boerderij, was het voor ons nog niet een punt om serieus over na te denken: wij werkten kleinschalig, verkochten ons product direct aan de klant en bovendien waren we nog veel te kort bezig om te gaan voor certificering. Wel werkten we van meet af aan op natuurlijke, biologische wijze. Maar gaandeweg de afgelopen jaren hebben we veel en vaak nagedacht over het vraagstuk: gaan we wel of niet voor certificering door SKAL (het controle orgaan van het bio-keurmerk)?

We hebben lang getwijfeld, vooral het laatste jaar serieus overwogen wél te gaan voor het certificeren. We hebben alle benodigde informatie aangevraagd, zelfs de formulieren ingevuld. Zou het krijgen van het keurmerk moeilijk gaan? Nee, absoluut niet. Wij werken absoluut volgens de biologische eisen en voorwaarden. Wat is dan het probleem? Het probleem is dat wij méér doen, meer dan valt te vatten binnen dit keurmerk. Wij doen onszelf tekort als we een keurmerk zouden dragen. Dus de formulieren liggen hier nog op de plank en daar zullen ze zéér waarschijnlijk blijven liggen (of ze gaan bij het oud papier).

Wij zijn een onderzoeksboerderij geworden, hier werkten wij de afgelopen jaren al naartoe. Ons doel is van voorbeeld te zijn voor de gehele landbouwsector. Wij hopen dat andere agrariërs (delen van) onze werkwijze zullen gaan overnemen, passend binnen hun bedrijfsvoering. Doordat wij het voorwerk hebben gedaan, hebben onderzocht wat wel en wat misschien niet werkt, hopen we dat anderen ook stappen richting verdere verduurzaming durven te gaan zetten. Maar onderzoeken is vergelijken, onderzoeken is experimenteren en uitproberen. Een keurmerk van SKAL, met strakke regels vanuit de EU, zou ons hierin kunnen beperken. En dat willen we niet. Een keurmerk zou een middel moeten zijn, nooit een doel op zich. Wij kunnen ons niet voorstellen dat de consument het wel zo star zou zien, zeker niet wanneer het product rechtstreeks bij de boer te koop is en er geen sprake is van een anonieme herkomst.

Zijn wij tegen biologisch? Nee, zeker niet. Maar voor ons is het geen passend keurmerk, zo simpel is het. Enkele van onze 'plussen' ten opzichte van gewoon biologisch? Wij hebben extra aandacht en inzet voor herstel van biodiversiteit, wij werken 100% grasgevoerd, onze koeien behouden de horens en wij werken met een gesloten kringloop op bedrijfsniveau. Meer weten? Neem zeker contact met ons op!

Hoe denk jij hierover? Koop jij vooral biologisch en waarom wel/niet? Hoe denk jij over onze overwegingen om toch af te zien van certificering? Dit blijft voor ons een lastig punt en wij horen graag hoe anderen hierover denken. 

Biologisch vlees

biologisch keurmerk

 

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper