Kom maar op met die winter

08-11-2016

Het wordt kouder, de eerste nachtvorsten zijn al achter de rug, ’s ochtends is de grond bedekt met een laagje rijp en de dagen worden korter en korter: de winter doet zijn intrede.
Voor ons betekent dit dat er nog hard gewerkt moet worden buiten op de boerderij, om alles winterklaar te maken. Het voornaamste nu is het afbouwen van de koeienstal. Aan het einde van de zomer zijn we begonnen met de bouw, dit doen we grotendeels zelf, waardoor we niet iedere dag in de gelegenheid zijn om tijd te steken in de bouw. Maar nu nadert het zijn einde: op het moment dat ik dit schrijf worden de stroomkabels en waterleidingen gelegd, zodat er voldoende licht en uiteraard vers drinkwater is voor de koeien. Ik ben nog druk met het opknappen en schilderen van de deuren en Maurits is onder andere bezig met het betimmeren van de binnenmuren.

deur

 

De koeien lopen nu nog lekker buiten, de kou deert de Groninger Blaarkop koeien niet. Feitelijk zouden ze jaarrond buiten kunnen lopen, maar voor het land is dat minder goed (en ook koeien vinden het wel fijn om bij guur weer binnen te zijn, als ze kunnen kiezen), daarom gaan ze straks toch een paar maanden naar binnen. Ik kijk er wel naar uit, ben erg benieuwd naar hoe ik het zal vinden, meer dan 20 koeien in onze ‘achtertuin’, als een soort nieuwe buren. Voor mij, geboren en getogen in de stad, toch een hele nieuwe ervaring, ongetwijfeld! Anderzijds zal ook dit snel heel gewoon zijn, ik ben me gauw thuis gaan voelen tussen de koeien en op het boerenerf.
Vanmorgen heb ik het kippenhok weer even uitgemest en voorzien van extra veel stro, zodat onze kippen lekker warm en behaaglijk het begin van de winter door kunnen komen. Ik heb de peren van de bomen geplukt, nu kan ik gaan beginnen met het maken van de lekkerste stoofperen. Van eigen erf smaakt het toch het allerlekkerst, al zit dat ongetwijfeld deels tussen de oren. Leuk is het wel, zo huiselijk en back to basic bezig zijn, helemaal in deze tijd van het jaar. 

peren

Ook voor de webwinkel zitten we niet stil: we hebben pas twee nieuwe producten toegevoegd aan ons online assortiment. Heerlijke ambachtelijke chocolade en pure appelsap. Ook hebben we weer een leuke samenwerking lopen, daarover later ongetwijfeld meer. En de feestdagen komen eraan, dat betekent voor ons dat we druk bezig zijn met het nadenken over en samenstellen van kerstpakketten op maat, naar wens van de klant. Door zo bewust te leven en werken in het ritme van de seizoenen, merk ik dat ik meer dan voorheen uitkijk naar ieder nieuw seizoen omdat ieder zijn seizoen op de boerderij en voor onze webwinkel nieuwe leuke uitdagingen met zich meebrengt. Kom maar op met die winter!

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper