De bouw is begonnen!

31-10-2018

Wij hebben aardig wat koeien en al deze prachtdieren moeten in de winter heerlijk comfortabel op stal kunnen gaan. Doordat een deel van de stallen in mei in rook is opgegaan, hadden wij een uitdaging aan te gaan: er moet een stal worden bijgebouwd in Leutingewolde. In het verlengde van de bestaande (en niet gesneuvelde) loopstal, wordt er een nieuwe potstal gebouwd. En voor de winter moet deze staan.

Zoals altijd kijken wij, vanuit zowel economisch als duurzaamheids oogpunt, naar de mogelijkheid om (deels) gebruik te maken van tweedehands materialen. Wij vonden een geschikte stal die werd afgebroken en welke wij weer zouden kunnen opbouwen, aangepast naar onze eigen wensen. Natuurlijk moest er ook een vergunning worden aangevraagd en wat dat betreft zijn wij vol lof over de buitengewone medewerking van de Gemeente Noordenveld. De urgentie werd volledig ingezien en daar werd ook naar gehandeld. Nadat alle benodigde informatie was aangeleverd, de welstandcommissie akkoord ging en alle bouw- en constructietekeningen concreet waren, werd de vergunning verleend. Nogmaals: chapeau voor de gemeente!

Op het moment dat ik deze blog schrijf, worden de laatste betonmatten gevlochten: morgen wordt het beton gestort. Daar kijken wij naar uit, het gestorte beton zal écht de kaders zichtbaar maken en een mooi beeld geven van de prachtstal die uit de grond zal oprijzen. Zoals gezegd wordt het een traditionele potstal. Een potstal is een stal waarbij de koeien leven op een dikke strolaag, waarbij het mest daar op/in blijft liggen en er steeds een nieuwe laag stro wordt toegevoegd. Sommige mensen denken nu misschien:  'is dat niet heel vies?  Nee, dat is het zeker niet. Het blijkt een heel comfortabel en gezond stalsysteem te zijn, met meerdere voordelen. Eén van de voordelen is dat de kalfjes goed bij de moederkoe kunnen blijven: zonder gevaar om met de poten tussen de roostergleuven (zoals in een loopstal) te komen. Doordat de koeien door elkaar lopen, is er veel ruimte voor sociaal gedrag tussen de dieren. Ook is het perfect om het ruige stalmest zo op te sparen om vervolgens aan het einde van het stalseizoen uit te rijden over de percelen: dit vormt een heel waardevolle en natuurlijke voeding voor de bodem van de natuurlijk beheerde landerijen. Een ander voordeel is dat een potstal gezonder is voor de klauwen van de koeien, in vergelijking met een stal met een betonnen vloer. En zo zijn er nog meer voordelen. Zijn er ook nadelen? Het is meer werk voor de boer... Tja, dat is dan maar zo.

We houden je graag op de hoogte van de bouwvorderingen, in de blog en op Social media (vooral Facebook en Instagram). Volg jij ons al?

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper