Terugblik 2016

06-01-2017

Mensen die ook de vorige blogpost hebben gelezen, weten dat wij op persoonlijk vlak het jaar 2016 met veel verdriet hebben afgesloten. Toch wil ik ook graag terugkijken op 2016 als een mooi en positief jaar voor Eytemaheert. Het was een jaar waarin Eytemaheert als boerderij en als webwinkel écht tot stand zijn gekomen.

In 2015 is Eytemaheert ‘geboren’, toen nog klein en in eerste instantie verkochten we alleen vlees van de Groninger Blaarkop koeien aan een restaurant in Groningen. Begin 2016 hadden we concrete plannen betreffende een webwinkel gericht op de particuliere markt. We gingen om tafel met de websitebouwer en zij maakten een opzet voor het design en de sitemap. Het logo was inmiddels ook klaar, ontworpen door een (nu oud-) collega van mij. Veel denk- en schrijfwerk volgde: wat willen we en hoe brengen we dit over op de markt? We wilden ons onderscheiden, iets moois en duurzaams neerzetten. Maar ook met alle gemakken van nu voor de klant: online bestellen en aan huis bezorgen, door het hele land. Dat was nog een flinke opgave, een transportbedrijf vinden dat aan onze wensen kon voldoen. Ik schreef veel teksten, welke verder werden geoptimaliseerd voor de Google vindbaarheid.

bbq

6 juni was het zover: de website ging in de lucht. Poeh, we vonden het spannend! Diezelfde dag werd er bij ons op het erf een feestelijke barbecue gehouden door een groep online ondernemers. Dubbelop een leuke en drukke dag dus. En toen kwamen de eerste online bestellingen. Eerder hadden we al wel aan kennissen en collega’s vleespakketten verkocht, gewoon ‘offline’ en door zelf te bezorgen. Online en met onbekenden als klanten is natuurlijk anders én uitdagender. Gestaag namen de bestellingen toe en kwamen er klanten terug voor een tweede (en inmiddels derde, vierde en vijfde) bestelling. Voor de kerstperiode hadden we ingezet op de verwachting extra veel bestellingen te krijgen en dat is aardig uitgekomen.

Vennebroek

Naast deze ontwikkelingen zijn we in 2016 de samenwerking aangegaan met Natuurmonumenten in de vorm van het pachten van de weides bij landgoederen Vennebroek en De Braak in Paterswolde. Onze koeien lopen er en wij zijn verantwoordelijk voor het beheer. Een samenwerking dat van beide kanten goed bevalt en welke voortgang krijgt in dit jaar.

Nog meer samenwerkingen in de vorm van het online verkopen van de producten van collegaboeren. Ook hebben we een aantal leuke horeca samenwerkingen opgestart, waaronder met RoLa’s Friet. Zij verkopen onze (h)eerlijke hamburgers in hun bourgondische frietkar.

Natuurlijk verdient het zelf bouwen van de nostalgische veestal vermelding in deze terugblik, de koeien hebben het heerlijk en het hele plaatje spreekt ons en de bezoekers van de boerderij altijd aan. Het voelt zo goed om onze prachtkoeien lekker te zien genieten (en vreten, want dat kunnen ze).

Zo zijn er zeker nog meer mooie dingen gebeurd en tot stand gekomen het voorbije jaar, allen voor ons heel waardevol. We hopen op een fijn, ondernemend en succesvol 2017, waarbij we onze veestapel iets willen uitbreiden, meer klanten kunnen bedienen, waardevolle samenwerkingen aangaan en een duurzame bijdrage kunnen blijven leveren aan het bewust en betrouwbaar boeren.

 

 

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper