Wát een jaar!

27-12-2017

Het jaar 2017 is met recht een jaar geweest dat bij ons de boeken in zal gaan als een zéér turbulent, hectisch, actief en enerverend jaar. Een jaar om nooit te vergeten. Een jaar waarin we doelen bereikten waarvan we niet wisten dat we ze hadden, althans nog niet zo concreet en snel.

Begin 2017 stelde ik kort een aantal doelen op voor het nieuwe jaar voor Eytemaheert. Tijd voor een terugblik:

1). De veestapel iets uitbreiden: Oké, dat is toch wel aardig gelukt, als we de term 'iets' heel ruim nemen. We eindigden 2016 met een veestapel van zo'n 30 koeien (groot en klein). En nu hebben we er meer dan 120. Check, check dubbelcheck dus.

2.) Meer klanten kunnen bedienen: Ons klantenbestand is flink gegroeid. Elke week verwelkomen we nieuwe klanten in onze webwinkel en ontvangen we bestellingen van terugkerende klanten. We vinden het natuurlijk geweldig dat men ons weet te vinden. Kritische en bewuste consumenten die inzien dat vleesconsumptie zeker goed kan zijn en dat men echt mag genieten van vlees van goede herkomst. Dat door het consumeren van vlees van zeldzame rassen (in ons geval de Blaarkop) men juist bijdraagt aan de instandhouding hiervan. Hier zijn wij dankbaar voor. En natuurlijk weet men ons ook te vinden omdat het vlees (en onze andere producten) van goede kwaliteit zijn tegen eerlijke prijzen.

3.) Waardevolle samenwerkingen aangaan: Dat hebben we zeker gedaan, op allerlei vlakken. Heel specifiek met Ate en Pamela, waarmee we nauw samenwerken om Eytemaheert in het geheel meer slagkracht te geven. Zij zorgden ervoor dat de veestapel zo snel kon groeien, mede doordat zij een geschikte stal tot hun beschikking hadden voor een mooi aantal dieren. We gingen nieuwe samenwerkingen aan met diverse horeca, waaronder Eetcafé van de Markt in Groningen en we zijn met meer bezig, daarover later meer. Samenwerkingen met een boerderijwinkel in Gelderland: bij boerderijwinkel Goudbeek in Epe kan men ons Groninger Blaarkop vlees kopen bij collega Blaarkophoudster Janneke Goudbeek. Samenwerkingen met andere boeren en producenten van goed en eerlijk eten (in het jaar 2017 voegden wij biologische kruiden, biologisch brood, pure fruitsappen en biologische kip toe aan ons assortiment). Samenwerkingen met organisaties als Stichting Zeldzame Huisdierrassen en Slow Food. Allen waardevol en allen veelbelovend. 

4.) Duurzame bijdrage blijven leveren aan het bewust en betrouwbaar boeren: Poeh, dat is er nogal één.. We hebben ontzettend veel tijd gestoken in dit doel, natuurlijk binnen ons eigen bedrijf met hoe wij onze dieren houden en hoe wij de natuur beheren. Maar bovenal in bredere en meer politieke zin. In het kort kan ik samenvattend vertellen dat wij in maart plots zeer actief betrokken werden bij twee problemen als gevolg van de fosfaatreductieregeling. Een probleem voor de Nederlandse rundvleesveesector (welke in veel gevallen duurzaam en natuurlijk werkt: veel zoog-/ weidekoeien) én een probleem voor de zeldzame inheemse runderrassen. In beide zaken hebben wij onze tanden gezet. Beide met succes voor het jaar 2017. Maar vanaf 2018 gaat de fosfaatwet in en met het oog daarop waren beide problemen niet opgelost. De gesprekken kregen voortgang en zijn nog steeds gaande, het zijn constructieve gesprekken waarin Maurits een essentiële rol speelt. Wij blijven ons hiervoor inzetten, omdat wij geloven in de toekomst van de duurzame veehouderij en landbouw. Daarbij zijn zowel de zoogkoeien als de zeldzame runderrassen onontbeerlijk. Het is een bizarre situatie om zo nauw betrokken te zijn bij iets waar media, politiek en collegaboeren over praten en nadenken. Soms wordt er van alles geroepen, vanuit een gebrek aan inzicht en betrokkenheid. Dat vind ik persoonlijk nog wel eens lastig. Er zijn veel roepers, maar weinig doeners. Misschien maar goed ook, omwille van het kunnen bereiken van oplossingen. Je kunt niet allemaal in de frontlinie staan.

Ik kan over alle vier punten nog zoveel meer schrijven, maar dan zijn jullie morgen nog aan het lezen. Want dat heb ik wel gemerkt: wij zitten vol passie en vol ambitie en jullie horen er graag over. Dat is natuurlijk erg fijn, maar soms moeten wij ook zeggen, tegen onszelf en tegen elkaar: 'nu even geen werk, geen koeien, geen politiek, maar gewoon even ons en onze naasten'. Want uiteindelijk, ondanks alle doelen waar wij ons voor inzetten, is de tijd die je samen met je geliefden besteedt, het enige waar het echt om gaat. Dat zal voor ons een persoonlijk doel worden voor 2018. Daarom hopen we dat er iets meer rust en structuur komt in het nieuwe jaar. Maar misschien past dat wel niet bij ons ;)

2018 wordt een jaar vol ontwikkelingen, innovatie, uitdagingen en passie voor wat we doen en waar we voor staan.

2018 eytemaheert

 

Wij wensen jullie allen een gezond, gelukkig en liefdevol 2018! 

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper