Trots

07-10-2016

Zo nu en dan plaatsen wij advertenties op Facebook. Dit doen wij om onze webwinkel onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten. Wie een webwinkel heeft, wil producten verkopen, zo simpel kun je het stellen. Daarnaast hopen we vooral mensen enthousiast te krijgen over onze boerderij, onze koeien, onze visie en werkwijze. Eytemaheert verkoopt vlees. Goed vlees, mooi vlees, duurzaam vlees. Maar het blijft vlees en er zijn mensen die geen vlees eten. Prima, ieders keuze.
Wat zijn wij geschrokken van de reacties van sommige mensen op Facebook. In eerste instantie was ik van plan een aantal van dergelijke recties hier te schrijven, maar ik heb besloten deze negatieve en ronduit respectloze reacties hier niet de aandacht te geven. Veel liever vertel ik jullie wat over onze koeien en onze visie.

Wij houden onze Groninger Blaarkop koeien met liefde en aandacht. Ze krijgen ruimte, buitenlucht, goede en natuurlijke voeding. Ze leiden een dierwaardig leven, daar zijn wij van doordrongen en daar zijn wij trots op. Ja, uiteindelijk worden onze koeien geslacht. Mensen eten graag vlees, wij zelf ook. Het is natuurlijk dat de mens vlees eet, het schijnt zelfs genetisch bepaald. Wij leveren naar ons idee een bijdrage aan de mogelijkheid tot het eten van écht goed vlees, op het gebied van kwaliteit maar ook zeker op het gebied van diervriendelijkheid.

koeien natuur

Daarbij komt ook dat het koeienras dat wij houden, de Groninger Blaarkop, dreigde te verdwijnen. De Groninger Blaarkop is prachtig, dat staat buiten kijf. Maar deze koe levert in verhouding met sommige andere koeienrassen minder melk op en werd een periode ook minder geschikt gevonden voor het houden als vleeskoe. De populariteit nam sterk af en de Groninger Blaarkop werd steeds minder zichtbaar in het Nederlandse landschap. Vanaf 2000 werd de Groninger Blaarkop weer meer gewaardeerd voor haar vele goede eigenschappen. Wij zijn er dan ook juist erg trots op dat wij op onze bescheiden manier een bijdrage kunnen leveren aan het in stand houden van het Groninger Blaarkop koeienras. Juist door het houden en fokken van dit ras blijft ze bestaan. Dat er dan ook koeien geslacht worden hoort er voor ons bij. Daarin zijn wij vanzelfsprekend kritisch en voorzichtig. De koeien leiden een behoorlijk lang leven alvorens geslacht te worden, langer dan de gemiddelde ‘kiloknallerkoe’ in de supermarkt. Wij blijven ons sterk maken voor het promoten van onze wijze van veehouderij, kleinschalig en respectvol. Voor dier én mens!

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper