Werken aan ons bedrijf

08-11-2018

Het leven op de boerderij, buiten, met dieren en met veel ruimte. Roept dat een bepaald beeld bij je op? Misschien krijg je er een heerlijk romatisch, nostalgisch gevoel bij. Of misschien denk je juist: mij niet gezien, geef mij maar de hectiek en levendigheid van de stad. Of iets er tussenin?

De waarheid is dat ons leven niet in een hokje te plaatsen is. Soms is het idyllisch en heerlijk, soms is het zwaar en vermoeiend. Al zeg ik wel direct: wij hoeven niet meer terug naar de stad, behalve misschien voor een dag of wat.

Waar besteden wij onze tijd aan? Dat is heel wisselend, maar altijd uitdagend. Vooral de dagen dat we samen aan het werk zijn op én aan ons bedrijf zijn de dagen die we koesteren. De realiteit vraagt echter vaak een andere invulling, waarbij we ook veel onze eigen specifieke daginvulling hebben. 

We staan op tijd op, de wekker gaat doordeweeks om 6 uur. Een prima tijd om aan de dag te beginnen, al voelt dat op het moment zelf wel eens anders, zeker nu het steeds later licht wordt. Ook de kinderen worden vaak op tijd wakker, tussen 6 en 7 uur meestal. Maurits gaat dan al even bij de stieren en/of koeien kijken bij ons op de wei achter de boerderij. Eén van ons brengt de meisjes naar de school in het dorp, de ander begint dan al met werk.

Voor mij betekent het vaak werken op kantoor, voor Maurits vaak eerst naar Leutingewolde of naar een andere plek waar de koeien zijn. Momenteel zijn we druk met de bouw van een nieuwe stal, iets waar vooral Maurits zich mee bezig houdt en aan meewerkt waar mogelijk. Ondertussen vragen veel zaken onze aandacht. Voor Maurits is dat (de ene dag meer dan de andere) zijn productiebedrijf in Peize. Al heeft hij daar niet meer de dagelijkse leiding, als eigenaar heeft hij altijd een verantwoordelijkheid en veel taken te vervullen. Maar ook andere onverwachte taken halen ons geregeld uit ons ingeplande werk: wanneer je met vee werkt, valt het niet mee je te houden aan een plan. De koeien willen wel eens een ander plan hebben, bijvoorbeeld door uit de omheining te ontsnappen. Hoe vaak wij in de afgelopen drie jaar wel niet koeien hebben moeten terugdrijven de wei in, dat laat zich niet op twee handen tellen. Boeven zijn het die Blaarkoppen van ons. 

Andere vee-gerelateerde werkzaamheden zijn het verweiden van de koeien (naar een andere weide met vers gras verplaatsen), soms over land, soms met de veewagen, afrasteringen plaatsen, voeren (hooi en kuilgras), uitmesten van de stallen en zo meer. Nu het november is zijn er minder taken op het land, maar in andere seizoenen vraagt ook dat veel tijd en aandacht. Wij doen daarin lang niet alles zelf, dat betekent dat ook het aansturen van onze hulptroepen een belangrijke taak voor Maurits is.

Ik werk veel aan de website, aan Social Media, aan het lezen over de natuur, landschapsbeheer, voeding, politieke ontwikkelingen etc. Mails beantwoorden, orders verwerken, plannen maken en concretiseren, teksten schrijven... Een dag is zo om. En we werken, samen, heel hard aan de verdere ontwikkeling van ons bedrijf: we hebben mooie toekomstplannen met Eytemaheert en dat staat iedere dag op de agenda. We hebben vaak afspraken met andere ondernemers, met overheden, met natuurorganisaties, met onderzoeksinstellingen, noem maar op. Vaak bij ons thuis, maar ook vaak buiten de deur, door het hele land. Aan huis/boerderij gebonden zijn we dan ook zeker niet, we vinden het heerlijk om juist ook veel buiten eigen bedrijf actief te zijn, om iets betekenisvols op te bouwen en om ons steentje extra bij te dragen aan de verduurzaming van de Nederlandse landbouw.

Blog Eytemaheert werken

Om 14 uur zijn de kinderen vrij van school, twee van de schooldagen worden ze opgehaald door oma, de andere door één van ons, meestal door mij. In de middagen met de kinderen vraagt ook het bedrijf nog aandacht, maar natuurlijk de meisjes ook. Ons huis, ons thuis, onze boerderij en ons bedrijf: het gaat allemaal vloeiend in elkaar over, zonder harde grenzen. Het runnen van een eigen onderneming, zéker als stel samen betekent: altijd aan het werk, maar tegelijkertijd ook 'nooit aan het werk', omdat we het met zoveel plezier doen.

Ik ben benieuwd: hoe zien jouw werkdagen er uit? 

Groepen Eytemaheert

Fotot boven: Ook groepen vertellen over onze koeien en ons bedrijf maakt deel uit van ons werk.

 

 

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper