Op de markt

04-07-2017

Zondag 25 juni stonden wij op de markt. Niet de gewone alledaagse markt, nee, Eytemaheert had een stand op de Pure Markt te Amsterdam. In het prachtige monumentale Park Frankendael wordt maandelijks de Pure Markt georganiseerd. Park Frankendael wordt omschreven als het grootste en belangrijkste ecologische park van Amsterdam. Groen, ruim en sfeervol. Perfect passend bij een evenement als de Pure Markt, want op de Pure Markt vind je eerlijke, pure producten, variërend van eten en drinken, kleding, sieraden, kunst en meer. Maar hoe raakten wij nu ‘verzeild’ in Amsterdam? De zondag voor de marktzondag werden wij gevraagd om een kraam te vullen binnen de Slow Food kramen, beschikbaar gesteld voor Slow Food door de Pure Markt. Dit omdat er in hetzelfde park een Slow Food evenement zou plaatsvinden (Slow Food in het Park). Er ontbrak nog een Slow Food vlees producent. Dat werden wij dus! Erg leuk, maar ook wel even hectisch om alles op zo’n korte termijn te regelen.

Blaarkopburger

Wij besloten om ter plekke hamburgers te bereiden en te verkopen. Niet omdat dat ons hoofddoel is, maar omdat het natuurlijk wel een heel goede manier is om mensen naar onze kraam te ‘lokken’. Waarna we deze mensen meer konden vertellen over wie wij zijn, wat we doen, waar we voor staan, hoe onze koeien leven, over de Groninger Blaarkop én over het motto: ‘Eat them to save them’. Een motto waar wij in geloven, een motto afkomstig van Slow Food. Op onze kraam werd dan ook een bordje geplaatst met deze uitspraak erop. Veel van de passanten van onze kraam reageerden in eerste instantie wat lacherig op deze leus, maar wanneer wij dit verder uitlegden, begrepen de meesten wel doe dit in elkaar steekt.

Eat them to save them

Hoe zit dat dan, vraag je je misschien af? Alles gaat om vraag en aanbod. Wanneer er meer vraag komt voor een bepaald product, of dat nu vlees, melk, vergeten groenten, wat dan ook is, meer vraagt maakt meer aanbod. En wat betekent dat heel in het kort voor een zeldzaam runderras als de Blaarkop? Meer vraag naar Blaarkopvlees → meer Blaarkoppen nodig om aan die vraag te voldoen → meer veehouders die weer gaan kiezen voor de Blaarkop → meer Blaarkop koeien! Waarom zouden we in grote getalen kiezen voor anoniem fabrieksvlees, of voor het hippe uitheemse Wagyu of Angus vlees, terwijl we ook kunnen kiezen voor heel goed, lekker en eerlijk vlees van onze inheemse koeienrassen? Kiezen we voor het laatste, dan kiezen we voor meer van deze koeien. Juist door hun vlees te eten. Let wel, het gaat hierbij om vlees van koeien die een goed, natuurlijk en lang leven hebben gehad. Niet om koeien die in twee jaar tijd zo snel mogelijk zijn gegroeid om dan al geslacht te worden.

Wij hebben vele geïnteresseerden hiervan meer bewust kunnen maken en heel veel leuke gesprekken gehad. Heel hard werken is het wel, zo’n dag op een markt. Gelukkig hadden we een leerlingkok van ’t Feithhuis (restaurant in Groningen met ons vlees op de kaart) mee om de hamburgers te bereiden: Roy heeft ons fantastisch geholpen!

pure markt Eytemaheert

Aan het einde van de dag vertrokken we weer moe maar voldoen (en de auto tjokvol) richting het Noorden. Terug naar onze eigen fijne boerderij. Oost West, Thuis best :)

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper