Inspiratie voor het Kerstdiner

30-11-2018

Uitpakken met de Kerstdagen, wie wil dat niet? Genieten, overdaad, smaak en kwaliteit: woorden die voor veel mensen horen bij het Kerstdiner. Hoe pak jij het dit jaar aan? Wij gaan natuurlijk voor rundvlees, dat zal geen grote verrassing zijn. Daarmee weten wij dat wij het beste stukje vlees in huis halen, waarbij als een paal boven water staat dat we héél precies weten hoe het op ons bord beland is en vooral dat de dieren een goed leven hebben gehad. 

Ter inspiratie heb ik een zevental feestelijke recepten gevonden, waarbij mij al het water in de mond loopt. Ik denk dat wij gaan voor het stoofpotje met chocola (nr. 7) op Eerste Kerstdag en voor de langzaam gegaarde rosbief (nr. 5) op Tweede Kerstdag. Of toch de Beef Wellington..? Moeilijke keuze wordt dat nog ;)

  1. Runderstoofpot van Fransesca Kookt

Fransesca noemt bij de ingrediënten dat Iers rundvlees haar voorkeur heeft voor dit gerecht: dan heeft ze ongetwijfeld nog nooit het (h)eerlijke Groninger Blaarkop vlees geproefd. Waarom van ver halen, terwijl het zo dichtbij zó goed is? Geboren, geleefd en geslacht in Nederland. Beter en bewuster kan het niet. Maar als klant en volger van Eytemaheert weet jij dat natuurlijk al lang!

Stoofpot is een heerlijk, hartverwarmend gerecht voor tijdens de Feestdagen. Budgetvriendelijk ook, maar zeker niet minder feestelijk!

 

  1. Entrecote met balsamico

Een eigen recept, te vinden op onze receptenpagina. Entrecote in al zijn eenvoud, met een heerlijke balsamicosaus. Heerlijk, puur en 'what you see is what you get'. 

 

  1. Ribeye van Delicious magazine

Ribeye, wat is dat toch heerlijk écht vlees. De ribeye van de Blaarkop springt er volgens ons echt uit. Het is vlees is al zijn vleesheid, of klinkt dat gek? Maak dit grote stuk ribeye klaar zoals in de beschrijving, en je gasten zullen nog lang nagenieten van jouw kookkunsten.

 

  1. Beef Wellington van Chicks love food

De ultieme klassieker, met een heerlijk malse ossenhaas. Speciaal voor Kerst hebben wij twee ossenhazen heel gelaten, waardoor er twee heerlijk mooie grote stukken te koop zijn: perfect voor dit gerecht! Zeker de investering waard, want je: het is het duurste stukje rundvlees. Maar als het met Kerst niet kan, wanneer dan wel?

 

  1. Langzaam gegaarde rosbief van Delicious Magazine

Rosbief is een heerlijk, mager en smakelijk stuk rundvlees. Het wordt niet vaak op tafel gezet, zonde naar ons idee. Voor Kerst een ideaal gerecht, waarbij de oven het meeste werk doet. 

 

  1. Rucolasalade met gegrilde entrecote van Delicious

Niet alleen het hoofdgerecht leent zich voor het sereveren van vlees: wat dacht je van dit voorgerecht met entrecote?

 

  1. Stoofpot met chocolade

Vlees met chocola? Jazeker, dat is héérlijk en bijzonder feestelijk. Gebruik hiervoor het malse en smaakvolle stoofvlees van onze Blaarkop koeien. Perfect gemarmerd en puur vlees. Zowel de riblappen, braadlappen (iets magerder) als de sucadelappen zijn geschikt. En bij stoofvlees geldt: hoe langer het op het vuur staat, hoe lekkerder!

 

Hmmm, wij zijn er nog niet helemaal uit. Welke kies jij? Of heb jij zelf het ultieme kerstgerecht met rundvlees? Laat het ons weten in de reacties!

En let op: de grotere stukken vlees zijn slechts beperkt verkrijgbaar. Je kunt deze extra aanschaffen tijdens het afhalen van je bestelde vleespakket (zaterdag 15 december, op de boerderij in Roderwolde). Wil je zeker zijn dat je niet misgrijpt? Stuur ons dan een mail: info@eytemaheert.nl.

Je kunt nog tot donderdag 13 december je vleespakket(ten) bestellen.

kerst bij eytemaheert

 

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper