Wat gaan we doen?

22-10-2018

Iers rundvlees, wie kent het niet? Vanuit de Ierse overheid wordt er volop geïnvesteerd om dit vlees te promoten: juist ook buiten Ierland. De Nederlandse supermarkten gaan er prat op: Iers rundvlees is beter van kwaliteit, smaak én diervriendelijkheid en duurzaamheid.

Maar is dat zo? Recentere onderzoeken laten een ander beeld zien, namelijk van koeien die gedurende de wintermaanden onder slechte omstandigheden op stal staan. Nu weet ik ook dat Wakker Dier de waarheid soms wat verdraaid kan weergeven, toch is het wel een belangrijke eye-opener in de discussie over goed vlees en transparantie/traceerbaarheid.

Bij ons was de verbazing al langer aanwezig, waarom van ver halen terwijl er in Nederland ook écht goed en duurzaam vlees voorhanden is? Ik schreef er al eerder een blog over. Daarin lees je een aantal van de vele voordelen van vlees van eigen bodem.

Wat vind jij? Vlees van gehypte verre afkomst of vlees van dichtbij waarvan je weet welke boeren voor het vee hebben gezorgd? Laten we ons klakkeloos inpakken door de marketingpraatjes van de grootgrutters, of gaan we af op ons eigen verstand? Wat gaan we doen?

Het zijn vragen waar wij ons sterk mee bezighouden. Wij hopen met ons bedrijf en vooral met de transparantie en openheid die we tonen, mensen te bewegen meer bewuste keuzes te maken. Juist als het een beladen onderwerp als vleesconsumptie betreft. Want ja, vlees eten kán met een goed geweten, maar een voorwaarde is dan wel dat je als consument kritisch en vooral weloverwogen moet kiezen. Niet al het vlees is goed, niet al het vlees is slecht.

Graag lezen we hieronder hoe jij hier tegenaan kijkt, we gaan graag het gesprek aan!

Misschien ben je nu wel erg nieuwsgierig naar hoe onze koeien op stal staan? We zorgen altijd voor voldoende ruimte en comfort en we zijn (vanwege de brand in mei) inmiddels druk met de bouw van een nieuwe grote potstal, als aanvulling op de nog staande loopstal. Ook de loopstal zal verder worden geoptimaliseerd. Een potstal is een type stal waarbij het vee op stro leeft en waarbij de mest zich ontwikkelt tot een natuurlijke en gezonde voeding voor de natuurlanderijen. Dit wordt veel toegepast binnen de biologische veehouderij. In een volgende post vertel ik je graag meer over onze nieuwe stal.

Nederlands of Iers rundvlees

potstal

 

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper