Vlees van eigen bodem

24-01-2017

Iers rundvlees, vlees uit Uruguay, rundvlees uit The USA… om me heen zie ik veel rundvlees verkocht worden van ‘ver weg’. Want, dit heeft de beste kwaliteit, het mooiste vlees en zo verder. Wij weten wel beter, want volgens ons is het nog altijd zo: wat van dichtbij komt is het lekkerst. Onze koeien worden geboren in Nederland, worden groot in Nederland, leven in Nederland, veelal op prachtig natuurland, krijgen kalveren in Nederland en worden na een goed leven uiteindelijk geslacht en verkocht in Nederland.

koeien

 

 Wellicht is het vlees van verre komaf wel net zo lekker hoor, dat kan best (al vinden wij het vlees van onze koeien écht het allerlekkerst). Maar met vlees van eigen bodem (van koeienrassen die bekend staan om hun goede vlees) heb je het beste van beide: kwaliteitsvlees én van eigen bodem. Geen milieubelastend transport, maar duurzaam en diervriendelijk. Ook opvallend is dat veel vleeskoeien al bij een leeftijd van 2 jaar worden geslacht. Terwijl het onder de kenners vaststaat dat het vlees pas echt goed is wanneer de koe ouder is en twee of drie kalveren heeft gekregen. Zo doen wij het. Hiermee dragen we bij aan de instandhouding van het prachtige koeienras de Groninger Blaarkop. De koeien krijgen kalveren op natuurlijke wijze, zij drinken bij de moederkoe en wij houden een deel van de kalveren aan en een ander deel verkopen wij aan andere boeren met een liefde voor de Blaarkop.

Wij houden raszuivere blaarkop koeien, omdat wij de natuur waarderen en niet willen doorfokken op zoek naar de ‘perfecte’ koe, zoals je wel veel ziet bij de andere vleeskoeien. Ook blijken veel exclusieve koeienrassen slechts voor een klein percentage ook echt dat koeienras te zijn: er is veel inmenging van andere rassen. Desondanks wordt het dan nog wel verkocht als zijnde dat specifieke exclusieve koeienras, terwijl je er dus over zou kunnen twisten of dat wel helemaal terecht is.

vlees

 

 Het is moeilijk om niet door te slaan in ons enthousiasme en in het uiten van hoe blij we met onze oerhollandse koeien zijn, valt het op? ;) Het mooiste wat we horen van onze klanten is dat ons vlees smaakt naar écht vlees, vlees zoals vlees hoort te zijn. Eenmaal van ons vlees geproefd, smaakt het vlees van de supermarkt veel minder goed en puur. Een prachtcompliment voor ons!

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper