shepherds pie

Lamsvlees

4

60 min

Ingrediënten

  • Gestoofd lamsvlees (bv. schouder): ca. 300 gr.
  • ui; fijngesneden
  • wortelen: 3
  • bleekselderijstengels: 2
  • knoflook; 2 teentjes
  • tijm; theel.
  • rodewijn(azijn); 75 ml
  • bouillon; 100 ml
  • Worcestershire saus; 2 eetl
  • tomatenketchup; 4 eetl
  • tomatenpuree; klein blikje
  • iets kruimige aardappels; 800 gr.
  • boter; 3 eetl
  • eidooiers; 2
  • (parmezaanse) kaas; 50 gr.

Veel van onze klaten hebben ons pure lamsvlees al weten te vinden en waarderen, waaronder ook het smaakvolle lamsvlees dat heel geschikt is om te stoven. De lamsschouder bijvoorbeeld: heerlijk als dat lekker lang heeft staan te sudderen. In dit recept maak ik gebruik van de restjes hiervan: ik had de dag eerder een lamsstoof gerecht gemaakt (waarvoor later een recept volgt) en ik had genoeg over voor dit heerlijke maal. Het mooie is dat je vrij bent in wat je toevoegt aan groenten. Ook kun je de rodewijazijn vervangen door rode wijn, bouillon, bessensap, wat jij maar lekker vindt als vocht (een klein zuurtje raad ik wel aan).

De naam van dit gerecht 'Sheperd's pie' heeft alles te maken met het hoofdingrediënt lamsvlees, denk aan de herder met zijn schapen.

  1. Zet de oven op 200ºC. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken. Snijd de ui, de wortelen en de bleekselderij in kleine stukjes. Hak de knoflook fijn. Snijd het stoofvlees klein.
  2. Verhit olijfolie in een pan en voeg de ui, wortel, bleekselderij en knoflook toe. Laat 10 minuten zachtjes opstaan (roeren).
  3. Voeg de tijm en rode wijn(azijn) toe, laat 3 minuutjes opstaan. Voeg het vlees toe, het bouillon, de worcestershire saus, ketchup en tomatenpuree toe. Voeg naar slaam zout en peper toe. Laat zachtjes opstaan, zo'n 15 minuten, totdat het wat is ingedikt.
  4. Kook de aardappels in gezouten water, totdat ze gaar zijn. Afgieten, terug in pan doen en fijnstampen. Voeg de boter en de eidooiers toe, goed doorroeren. Voeg de kaas toe. 
  5. Leg het vleesmengsel in een 1,5 liter ovenschaal. leg de aardappelpuree erover. Voeg nog wat extra kaas toe. Bak in 20/25 minuten in de oven tot kaas gesmolten en gekleurd.

Comfort food ten top, geniet er van!

 

 

Maak uw keuze
Lamsvlees Stoofvlees