Wij zijn er even uitgeweest met onze bevindingen vanwege allerlei ontwikkelingen en het komen en gaan van vogels.
Verder hielden vele soorten zich schuil en was het niet duidelijk of deze echt gingen vestigen. 

Dus tijd om een impressie te geven, vooral van de omgeving van de door ons aangelegde plasdras.

Het vossenraster wordt regelmatig gecontroleerd op voldoende stroom, sporen van predatoren en het wordt goed vrijgehouden van onderstaande grasgroei.
Er was sprake van een sleephol van de vos, zuidoostelijk van het perceel en er waren sporen van een steenmarter waargenomen buiten het raster. Maar goed dat een raster hebben geplaatst om deze buiten het weidevogelperceel te houden.

Allereerst leek het goed te gaan met de grutto aldaar.
Er is een zestal waargenomen, die er probeerden te vestigen, echter deze verplaatsten zich een aantal dagen later naar de Matsloot. Omdat er plotseling bepaalde vogels verdwenen is er een wildcamera geplaast bij een kievitsnest en daarmee is weinig van eventuele predatoren vastgesteld. Tijdens een bezoekje aldaar, vond men een kievitsei die tóch was gepredeerd. Vlakbij was er een nest van de tureluur, deze broedt vaak naast de kieviet, om zo mee te kunnen profiteren van de goede defensie door de kieviet tegen kraaien en andere belagers. Slimme vogel, die tureluur.

Aanwezig percelen Eytemaheert:

3 nesten van de tureluur
4 van de kieviet
3 van de scholekster
een paartje van de grutto die alarmeerde begin juni
4 van de graspieper 
en 3 veldleeuwerikken die er meerdere legsels hadden

Ook bij de esch, waar haver is ingezaaid, waren kievieten gesignaleerd, het broedsucces is hiervan nog onbekend.

Bij de Jarrens tiert het nog steeds welig van de veldleeuwerikken, graspiepers en roodborsttapuiten!

 

Waarnemingen van bijzondere planten

Deze passen precies bij het plaatje van de doelstellingen van Eytemaheert, want deze zijn indicatoren van matig voedselrijke gronden.
Dat deze zich nu al vestigen na 1 jaar van intensieve veehouderij naar extensief, is behoorlijk bijzonder en komt vooral door het bemesten met ruige stalmest. Dit houdt de bodem luchtig, voedselrijk en geeft meer structuur.

Waterkruiskruid bij slootjes Jarrens. Deze soort komt veelal voor bij venige gronden, waar de met matig voedselrijke gronenvrij schrale omstandigheden.
Het is een giftige plant en waardplant van de zebrarups, de larven van de sint- jacobsvlinder.
Dat de natuur fascinerend is, bewijst wel dat juist deze hier immuun voor is!   


De echte koekoeksbloem bij pad langs de plasdras. Deze heeft een ingeslepen bloeiwijze en is een indicator van vrij vochthoudende hooilandjes

Kamgras komt nu al weer voor achter de esch en neemt behoorlijk algemeen af in voorkomen, als gevolg van intensief beheer. Door goed beheer decimeren de productieve grassen en nemen juist de kruiden toe en daar zetten wij ons, met ons extensieve beheer, hard voor in. Blij met de snelle resultaten hiervan.