Vlees & Bestellen

1. Hoe bestel ik duurzaam vlees bij Eytemaheert?
Het bestellen van een duurzaam grasgevoerd vleespakket kan door je bestelling te plaatsen in onze webwinkel! Je kunt kiezen uit verschillende vleespakketten, van klein tot groot en van gehakt tot luxe. Bestellingen worden afgehaald in Roderwolde en Slochteren, op de geplande afhaaldata.

2. Bezorgen jullie de vleespakketten?

Nee, dat doen we niet meer, ook niet meer lokaal. We werken volgens afhalen van de online geplaatste bestellingen, op maandelijkse afhaaldagen. De Afhaallocaties zijn: Roderwolde en Slochteren. Onze kaas en overige producten bezorgen wij wél in heel Nederland, via onze webshop blaarkopkaas.nl

3. Kan een bestelling worden afgehaald buiten de afhaaldagen?

Dat is indien nodig mogelijk, geef daarvoor in het opmerkingenveld in het bestelformulier aan dat je verhinderd bent op de afhaaldatum. Dan nemen we contact met je op om een andere afhaalaspraak te plannen (let op: dit is altijd ná de geplande afhaaldag). 

4. Kan Eytemaheert pakketten op maat of naar speciaal verzoek samenstellen?                 

Ja, dat is mogelijk, afhankelijk van de voorraad en andere bestellingen. Denk hierbij aan de voorkeur voor specifieke producten, passend binnen het vleespakket. Ook kunnen we gehaktproducten (hamburgers, worsten, saucijzen) indien gewenst vervangen voor een passend alternatief, mits de voorraad toereikend is. Geef je speciale voorkeuren aan in het opmerkingenveld in het bestelformulier. Let op: gewenste aanpassingen dienen wel te passen binnen het bestelde vleespakket. 

5. Hoe kan ik het vlees het beste ontdooien?
Je kan het vlees het beste ontdooien door het een dag van tevoren uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Er kan wat water van het pakje smelten, het is daarom verstandig om het vlees op een bordje te plaatsen. Heb je haast met het ontdooien? Leg dan de bevroren producten in gesloten verpakking in een bak met koud water. Binnen 10 tot 15 minuten is het ontdooid, zonder verlies van kwaliteit. Als tip geven wij mee het duurzame vlees liever niet in de magnetron te ontdooien, daar wordt het vlees taai van.

6. Is al het vlees afkomstig van jullie eigen koeien?
Ja, wij hebben een mooie veestapel met vee van verschillende leeftijden. Wij werken volledig met vlees van eigen koeien. Zo weten wij en jij altijd met 100% zekerheid dat het vlees 100% goed is!

7. Waar worden de koeien geslacht?

Wij laten de koeien slachten bij Kroon Vlees in Groningen. Dit is een kleinschalig en heel goed aangeschreven slachthuis, dichtbij en betrouwbaar. De verdere verwerking en verpakking van het vlees gebeurt bij ABZ Anloo. Nadat alles netjes is gesneden, verpakt en geetiketteerd, wordt het vlees naar ons vervoerd alwaar het in een professionele vriezer wordt bewaard tot de afhaal- en bezorgdagen.

Boerderij Eytemaheert

1. Blijven de kalfjes bij de moederkoe?

Sinds dat wij in 2020 zijn begonnen met het melken van onze koeien, blijven de kalveren niet bij de moederkoe drinken. Wel krijgen de kalfjes de eerste dagen biest van de moeder én drinken ze daarna verse koeienmelk uit onze melktank (mengmelk). Onze kalveren drinken géén kunstmelk. De reden dat wij onze kalveren weghalen bij de moederkoe is dat het bedrijf er nog niet op is ingericht om dit mogelijk te maken. Denk hierbij aan de stalvloer en - inrichting en aan de indeling van de percelen. We zouden ze nu niet veilig en gezond kunnen houden als we de kalveren bij de melkkoeien zouden laten. 

2. Wie werken er bij Eytemaheert?

Maurits en Jessica Tepper zijn in 2015 begonnen met de boerderij, kleinschalig en vanuit het niets. Inmiddels werken we met een klein team. We hebben drie vaste medewerkers en meerdere medewerkers die bijspringen tijdens drukke periodes. 

3. Wat doet Eytemaheert nog meer?

Eytemaheert is een onderzoeksboerderij van de Wageningen Universiteit, voor het vormen van een voorbeeld voor de verduurzaming van de Nederlandse landbouw. Bovendien zijn we in april 2022 benoemd tot Demonstratiebedrijf voor duurzame veehouderij, door het ministerie van LNV.

Wij doen heel veel om ons in te zetten voor een duurzame en natuurinclusieve landbouw en veehouderij. Het is ons doel dit binnen ons eigen bedrijf zo te doen, maar zeker ook om andere agrariers te inspireren en informeren. Wij zetten ons hard in voor behoud en herstel van biodiversiteit, wij werken met een gesloten kringloop (wij halen geen mest aan van andere bedrijven, wij halen geen voer aan van andere bedrijven, wij gebruiken geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen). Wij werken specifiek voor optimale weidevogelomstandigheden. Wij passen Bokashi toe als CO-2 neutrale, natuurlijke bodemverrijker. En nog veel meer!