Geselecteerde filter: persoonlijk

We gaan ervoor!
05-01-2021

We gaan ervoor!

Met de start van het nieuwe jaar is het tijd voor het oppakken van goede voornemens. Over het algemeen ben ik niet van de strikte goede voornemens, maar één heb ik er in ieder geval dit jaar: het bloggen voor deze site weer oppakken. De laatste post dateert namelijk van februari 2020... Geschreven in een periode dat de wereld er nog wezenlijk anders uitzag dan de rest van het jaar 2020. Ook een periode dat mijn en ons leven er an...

2019 was er weer zo één!

2019 was er weer zo één.. Wat voor één? Een behoorlijk enerverend jaar. Een rollercoaster van een jaar. Nu we het jaar bijna gaan afronden en we aan de vooravond staan van 2020, is het weer tijd voor een terugblik op de highlights van dit jaar voor Eytemaheert.

2019 was voor ons heel duidelijk een jaar waarin we heel concrete stappen hebben kunnen zetten die van groot belang waren om onze uiteindelijke visie t...

Vallen en opstaan
09-12-2019

Vallen en opstaan

We zijn beide niet de types om veel te delen over de moeilijkheden, over de obstakels, over de tegenslagen waar wij mee te dealen hebben, zeker ook niet in dit Eytemaheert avontuur. Ja, we zouden kunnen klagen, kunnen vragen om medeleven/medelijden, maar dat doen we niet graag. Wij kiezen er voor om te delen wat er goed gaat, om te delen wat we allemaal wél bereiken. Het gevaar daarvan is dat er mensen zijn die het beeld krijgen da...

Twee dagen 'on stage'

Deze week zijn we twee dagen van huis geweest om bij twee verschillende bijeenkomsten te spreken. Maurits was gevraagd door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen om te spreken bij de Inspiratiedag Ondernemen met Erfgoed rassen en gewassen. Dit vond woensdag plaats in de buurt van Utrecht. Maurits vertelde over onze boerderij, over hoe wij geloven in een toekomst voor zeldzame rassen binnen een kringlooplandbouwsysteem en in hoe wij ervan overtu...

2018 in vogelvlucht
29-12-2018

2018 in vogelvlucht

De derde terugblik op het jaar dat bijna achter ons ligt. Nog even en we luiden 2018 uit. Het cliché is zó waar: wat gaat het toch snel.

Waar hetzelfde gold voor de vorige jaren, was ook 2018 een bijzonder jaar. Vol ups, maar ook downs.

Tegelijkertijd hebben wij gemerkt dat wanneer iets een down lijkt, het soms een ‘blessing in disguise’ is. Het eerste dat in mij op komt? De brand in mei op onze agrarische...

FoodTop100
21-11-2018

FoodTop100

Wat was het een heerlijk feestje, maandagavond 19 november! Wij waren in Amsterdam, bij Pop Up Restaurant BAUT. Wat deden wij daar? Wij waren uitgenodigd als genomineerden voor de Foodtop100 van online Food Magazine FavorFlav. In deze Foodtop100 staat de crème de la crème van culinair Nederland, op diverse vlakken...

Werken aan ons bedrijf

Het leven op de boerderij, buiten, met dieren en met veel ruimte. Roept dat een bepaald beeld bij je op? Misschien krijg je er een heerlijk romatisch, nostalgisch gevoel bij. Of misschien denk je juist: mij niet gezien, geef mij maar de hectiek en levendigheid van de stad. Of iets er tussenin?

De waarheid is dat ons leven niet in een hokje te plaatsen is. Soms is het idyllisch en heerlijk, soms is het zwaar en vermoeiend. Al zeg ik wel d...

Food Professional Day

Gisteren heb ik de eer gehad om deel te nemen aan de Food Professional Day in Wageningen. Een dag specifiek georganiseerd voor de professionele koks en andere food professionals van Nederland. Een jaarlijks evenement, met dit keer het thema Wild. Wild, maar jullie hebben toch koeien? Dat klopt, maar vanuit de vraag 'hoe wild is natuurv...

Fruit van eigen erf
26-07-2018

Fruit van eigen erf

Wat is een zomer op de boerderij? Zomer op de boerderij betekent bovenal: hard werken en genieten van dit harde werken. Het werken met de natuur en met de dieren, buiten en vrij.

Voor mij betekent zomer op de boerderij ieder jaar meer tijd besteden aan de moestuin en aan de fruitboomgaard. De moestuin is iets wat wij natuurlijk zelf hebben aangelegd en bijhouden. Het vraagt tijd en aandacht, en nu we te maken hebben met deze extreme droo...

Joel Salatin en Fantastisch Vlees

Joel Salatin is een boer, een Amerikaanse boer. In Virginia staat zijn boerderij Polyface Farms, alwaar hij met zijn familie en zijn team het gemengde bedrijf runt. Vanuit deze boerderij leveren de Salatins een keur aan boerderijproducten, waaronder vlees, direct aan de consument. Joel staat erom bekend onconventionele methoden te hebben wat betreft het houden van zijn dieren, het beheren van zijn land én het vertellen van zijn verhaal....

Mis je de stad niet?

Ik ben geboren en getogen in de stad Groningen. Tot mijn dertigste heb ik altijd in de stad gewoond, niet altijd hartje centrum (dat was alleen een paar jaar tijdens mijn studie), maar wel altijd in Groningen stad. En toen ik dertig was vertrok ik niet alleen uit de stad, nee, ik verliet zelfs 'mijn' provincie Groningen. Drenthe werd ons nieuwe thuis. Wanneer ik mensen vertel dat ik altijd in de stad heb gewoond, krijg ik vrijwel stand...

'Maar een hobby'
23-01-2018

'Maar een hobby'

In mijn eerdere blogs hebben jullie kunnen lezen hoe Eytemaheert is ontstaan. Om het kort samen te vatten: wij kochten in december 2014 de boerderij, welke toen geenszins een boerderijfunctie meer had. In augustus 2015 hadden wij de eerste vijf Blaarkop kalfjes 'in huis' gehaald en sindsdien is onze veestapel gegroeid tot nu 110 koeien (groot en klein). Ook hebben we de webwinkel opgebouwd, deze ging de lucht in in juni 2016 en is nu e...

Boer zoekt vrouw
28-02-2017

Boer zoekt vrouw

Het kijkt toch anders, BzV, nu wij zelf een boerenbedrijf hebben. Mijn boer heeft al een vrouw, gelukkig maar. Nu ze aankomende aflevering ook echt bij de boeren uit logeren gaan en wij als kijker dus meer van de verschillende boerderijen zullen gaan zien, gaat het naar mijn idee pas echt beginnen. Ik ben benieuwd naar de verschillen tussen de boerenbedrijven in het buitenland en zoals de boerderijen in Nederland doorgaans te werk gaan. Ik heb...

Hygge op de boerderij

Een nieuwe ‘trend’ of in ieder geval een nieuw bewustzijn van een Deense levenswijze, iets waar de Denen veelal naar streven in hun dagelijks leven. Hygge. Hygge is de Deense kunst van het leven. Je kunt het omschrijven als ‘cocoonen 2.0’, ‘de kunst van het creëren van intimiteit’, ‘behaaglijkheid van de ziel’, ‘genieten van de aanwezigheid van kalmerende dingen’. Tja, wat is dat...

Terugblik 2016
06-01-2017

Terugblik 2016

Mensen die ook de vorige blogpost hebben gelezen, weten dat wij op persoonlijk vlak het jaar 2016 met veel verdriet hebben afgesloten. Toch wil ik ook graag terugkijken op 2016 als een mooi en positief jaar voor Eytemaheert. Het was een jaar waarin Eytemaheert als boerderij en als webwinkel écht tot stand zijn gekomen.

In 2015 is Eytemaheert ‘geboren’, toen nog klein en in eerste instantie verkochten we alleen vlees va...

Verlies
28-12-2016

Verlies

Hoewel het voor de buitenwereld wellicht leek dat wij, Maurits en ik, lekker actief en gefocust zijn geweest op onze boerderij en onze webwinkel, is dat slecht een deel van de waarheid geweest. In werkelijkheid is onze wereld een aantal weken geleden volledig op z’n kop gezet. Op 11 december overleed mijn schoonvader, Maurits’ vader, de opa van onze dochters.  Gerard, geliefd door zovelen, maar zijn zorgen te groot om nog lang...

Kom maar op met die winter

Het wordt kouder, de eerste nachtvorsten zijn al achter de rug, ’s ochtends is de grond bedekt met een laagje rijp en de dagen worden korter en korter: de winter doet zijn intrede.Voor ons betekent dit dat er nog hard gewerkt moet worden buiten op de boerderij, om alles winterklaar te maken. Het voornaamste nu is het afbouwen van de koeienstal. Aan het einde van de zomer zijn we begonnen met de bouw, dit doen we grotendeels zelf, w...

Van psycholoog naar boerin

Nog maar een paar weken zal ik werken als gedragsdeskundige (schoolpsycholoog) in het voortgezet onderwijs. Ik heb deze baan opgezegd om me volledig te kunnen richten op onze boerderij en webwinkel Eytemaheert. Ik word boerin, maar dan wel een boerin in het digitale en social media tijdperk.

Maurits is de boer, hij geniet zo van de omgang met de koeien, van het maaien en hooien, hij spreekt de boerentaal. En ik? Ik ben geboren in de stad...

Pruimenjam
21-10-2016

Pruimenjam

Toen wij de boerderij kochten, stond er al een prachtige fruitboomgaard naast de boerderij. Pruimenbomen, appelbomen, perenbomen. Ook hebben we een walnotenboom en een vijgenboom. Zo mooi, deze volle en rijke bomen. Zonder er ook maar iets aan te doen groeien de vruchten rijkelijk. Het is een paradijs voor vogels, vlinders en bijen. Mooi om te weten dat de bijen van onze buren Janneke en Tiety (van de ...

Trots
07-10-2016

Trots

Zo nu en dan plaatsen wij advertenties op Facebook. Dit doen wij om onze webwinkel onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten. Wie een webwinkel heeft, wil producten verkopen, zo simpel kun je het stellen. Daarnaast hopen we vooral mensen enthousiast te krijgen over onze boerderij, onze koeien, onze visie en werkwijze. Eytemaheert verkoopt vlees. Goed vlees, mooi vlees, duurzaam vlees. Maar het blijft vlees en er zijn mensen die ...

Verliefd
23-09-2016

Verliefd

10 oktober 2014. Dat was de dag dat wij verliefd werden. Verliefd op Sandebuur 10, op de boerderij, op de omgeving, op de belofte van een mooie landelijke toekomst met elkaar en onze dochters. Op dat moment was onze jongste dochter Jasmijn 4 maanden jong en we waren toe aan een grotere woning, met meer dan twee slaapkamers en met bij voorkeur wat ruimte om de woning. Het werd een boerderij. Ha, op dat moment was het voor ons nog helemaal niet ...