Geselecteerde filter: koeien

Ervaringen van een melkmeisje

Zoals velen van jullie inmiddels weten, heb ik geen agrarische roots. Ik ben niet opgegroeid op of nabij een boerderij, maar geboren en getogen in de stad Groningen. Grappig is dat ik wel eens, ik denk in groep 6 van de basisschool, een spreekbeurt heb gehouden over de boerderij, waarbij ik ter voorvereiding een melkveehouderij bezocht. Vaag weet ik nog dat ik toen uitleg kreeg over het melken en over het werk op de boerderij. Haha, toen natuu...

De bouw is begonnen!

Wij hebben aardig wat koeien en al deze prachtdieren moeten in de winter heerlijk comfortabel op stal kunnen gaan. Doordat een deel van de stallen in mei in rook is opgegaan, hadden wij een uitdaging aan te gaan: er moet een stal worden bijgebouwd in Leutingewolde. In het verlengde van de bestaande (en niet gesneuvelde) loopstal, wordt er een nieuwe potstal gebouwd. En voor de winter moet deze staan.

Zoals altijd kijken wij, va...

Wat gaan we doen?
22-10-2018

Wat gaan we doen?

Iers rundvlees, wie kent het niet? Vanuit de Ierse overheid wordt er volop geïnvesteerd om dit vlees te promoten: juist ook buiten Ierland. De Nederlandse supermarkten gaan er prat op: Iers rundvlees is beter van kwaliteit, smaak én diervriendelijkheid en duurzaamheid.

Maar is dat zo? Recentere...

De koeienkapper
10-12-2017

De koeienkapper

Onze prachtige dames (en een enkele heer) staan al weer een poosje droog en comfortabel op stal. Het is nat buiten (en nu zelfs wit) en dat vinden ze niet fijn. Kou, dat deert de koe niet, maar nattigheid, nee liever niet. Dus, de koeien staan binnen, waar ze alle ruimte hebben en volop hooi en water. 

Juist omdat ze zo goed tegen kou kunnen en minder blij worden van warmte, is het van belang dat de er goed wordt geventileerd in de ...

De Eytemaheert veestapel

Wat kan de tijd toch vliegen! En tegelijkertijd: wat kan er een hoop gebeuren in een jaar tijd, dat het bijna onvoorstelbaar is dat dat allemaal in slechts één jaar gebeuren kan! De terugblik op het jaar 2017 laat natuurlijk nog even op zich wachten, maar in deze blog zal ik jullie wel alvast wat vertellen over de 'koeien-ontwikkelingen' van dit jaar.

Vorig jaar winter stonden er bij ons op stal in totaa...

24Kitchen bij Eytemaheert

Het is inmiddels alweer twee weken geleden dat wij bezoek hadden vanuit België: de crew van het 24Kitchen programma De Streken van Wim was bij ons op de boerderij, met natuurlijk Wim Ballieu, de Vlaamse TV-kok, naar wie in de naam van het programma wordt verwezen.

Hoe dat zo?

Hoe is dat zo tot stand gekomen? Een maand of twee geleden werden wij gebeld door de regisseur van dit programma. Zij had online gezocht naar een Neder...

Een geboorte
26-07-2017

Een geboorte

De Blaarkop staat bekend om het makkelijk afkalven, meestal zonder dat er interventie van de mens nodig is. Maar op iedere regel is een uitzondering, en vanmorgen hadden wij daarmee te maken. Maurits had al in de gaten dat de hoogdrachtige koe op het punt van bevallen stond, maar ook dat het niet heel makkelijk zou verlopen. Noem het intuitie, boerenverstand of ervaring: hij verwachtte dat er ofwel een tweeling in de koe zat, of dat het kalf e...

De Blaarkop in gevaar

Wat een bizarre weken beleven wij. Onze trouwe volgers hebben via Facebook inzage gekregen in  de dreigende situatie als gevolg van de nieuwe fosfaatregelgeving. Ons Levend erfgoed wordt ernstig bedreigd, doordat álle koeien worden meegenomen in de fosfaatwetgeving, ondanks dat het aan alle kanten duidelijk is dat zeker niet alle koeien (oftewel alle rundveehouders) hebben bijgedragen aan het fosfaatprobleem. Voor meer informatie o...

Low stress stockmanship

Zaterdag 4 maart waren Maurits en ik aanwezig bij de Blaarkopstudiedag. Ja echt, er bestaat een heuse studiedag speciaal bedoeld voor boeren met Blaarkoppen en andere sympathisanten van dit bijzondere koeienras. Het wordt ieder jaar georganiseerd door de Blaarkopstichting. Vorig jaar bezocht Maurits deze studiedag al en dit jaar was ik ook van de partij. Dit keer vond de studiedag plaats in Barneveld, bij een collega-blaarkop-boer. Tevens boer...

The Comeback Cow
16-02-2017

The Comeback Cow

De Groninger Blaarkop maakt een heuse revival in het Nederlandse landschap en ook het vlees van deze oerkoe staat volop in de belangstelling. Toeval of niet: sinds wij online zijn met onze webwinkel zien wij steeds meer vergelijkbare aanbieders met Groninger Blaarkop vlees ‘oppoppen’. En dat is op zich ook helemaal niet gek, ook wij zijn immers gevallen voor deze prachtkoe, toen wij in 2015 besloten deze koeien te gaan houden. Hier...

Onze koeien op stal
22-11-2016

Onze koeien op stal

Onze koeien staan nu allemaal op stal. En ze vinden het heerlijk, lekker behaaglijk en droog.De koeien staan vast in de stal, aangebonden zoals dat heet. Ons type stal wordt een Hollandse stal genoemd, ook de term grupstal wordt gebruikt. Er zijn best veel mensen die in eerste instantie denken dat het vaststaan voor de koe zielig is, dat een koe het niet prettig vindt om vast te staan en dat het niet diervriendelijk is. Men is vaak minde...

De nieuwe stal
17-11-2016

De nieuwe stal

Wauw, wat zijn we blij met onze koeienstal. Hij is zo goed als af! Alleen buiten moet er nog het een en ander geschilderd worden, we wachten op iets beter weer. Maurits heeft de bouw grotendeels zelf uitgevoerd, uiteraard hier en daar met hulp van mij (vaak is het schilderwerk mijn afdeling), maar ook met hulp van familie, buren en kennissen. Maurits heeft de stal zelf ontworpen en zelf bedacht hoe alles het mooist en meest duurzaam gebouwd ko...