Let op: Tijdelijk nemen wij geen bestellingen aan. Excuus voor het ongemak.

De Eikemaheert en de Eytemaheert, kan het toevalliger?

Biologische kip van de boer

In onze zoektocht naar een passende kippenvlees leverancier vonden we biologische kippenhouderij Eikemaheert in Loppersum. Hier houden Piet Glas en Angela Rijnen hun kippen. 

Piet Glas en Angela Rijnen zijn boer op Eikemaheert. Op dit gemengde landbouwbedrijf in het Groningse Loppersum is de familie Glas al drie generaties actief. Sinds mei 2016 werken Piet en Angela biologisch. Ze combineren pluimveehouderij met akkerbouw, fruitteelt en kleine teelten zoals Fries-Groninger witte klaver, een oud ras erwtjes en veldbloemen. Hun ideaal is: zoveel mogelijk ruimte te geven aan natuur en de naaste omgeving bij de boerderij te betrekken.

Hun trots en uitdaging vormen de biologische vleeskippen, die 6 hectare buitenuitloop hebben. ‘De drie uitlopen’, zegt Piet, ‘richten we optimaal in, zodat de kippen als ze oud genoeg zijn daar prettig kunnen scharrelen.’ Daarvoor komt er een boomgaard, zijn er bloemenstroken en afscheidingen met 11 soorten inheemse heesters. De boerderij is nog volop in ontwikkeling.

Eikemaheert heeft drie afdelingen met elk 4.800 biologische vleeskippen die minimaal 70 dagen oud worden. Piet en Angela leveren maandelijks kippen aan KemperKip, die ze ambachtelijk slacht en verwerkt. Eytemaheert neemt speciaal hun kip af bij KemperKip.

Het gewicht van de geleverde producten kan iets afwijken van het genoemde gewicht.

biologische kip Eytemaheert