Diervriendelijke stallen

Onze Blaarkop koeien leven een groot deel van het jaar buiten op onze natuurlanden, in Drenthe en het zuiden van Groningen. Afhankelijk van de weersomstandigheden, gaan ze rond november de stallen in, om de winter op een goede en gezonde manier door te brengen. Eytemaheert heeft op de locatie Leutingewolde twee ruime stallen: één stal is een potstal, deze hebben wij onlangs gebouwd (grotendeels gebruik makend van tweedehands bouwmaterialen). De andere stal is de loopstal, deze stal staat al geruime tijd in Leutingewolde en hebben wij deels anders ingericht, ten bate van hoe wij onze Blaarkop koeien willen houden.

In de potstal leven vooral de moederkoeien en de kalfjes. Hier kunnen de kalfjes zogen bij hun moeder en in alle rust en ruimte opgroeien. Ook de hoogdrachtige koeien verblijven in de potstal: de kalfjes worden zo in de potstal geboren en maken direct deel uit van de kudde. De potstal is een stal waarin de koeien verlaagd staan ten opzichte van de voerhoogte. Ze staan in een soort 'badkuip', waarin volop stro en houtsnippers liggen. Hier wordt steeds weer een nieuwe laag over aangebracht. Dit staltype is zeer dier- en natuurvriendelijk. De stalmest wordt later gebruikt om de natuurlanden op een bodemvriendelijke manier te bemesten. Om bij het voer te komen, lopen de koeien via een licht schuine vloer wat naar boven, om bij de voerhekken te kunnen genieten van het kruidenrijke hooi. De potstal heeft een heel open opzet: de koeien staan feitelijk buiten, zonder nat te staan. Dit is heel gezond voor koeien.

Potstal Eytemaheert

In de loopstal overwinteren de andere koeien, de kalfjes die niet meer bij moeder drinken (>8 maanden) en de stieren. De geslachtsrijpe stieren staan apart van de koeien. In de loopstal hebben de Blaarkop koeien en stieren ook volop ruimte en liggen ze op comfortabele rubberen matten met daarop zaagsel. Via het voerhek hebben ze vrij toegang tot het hooi. Water drinken ze uit drinkbakken, dit geldt ook voor de koeien in de potstal. Er is volop ventilatie en frisse lucht: aan de achterkant (de kant van de potstal) staan de deuren altijd open, om zo de verbinding te maken met de potstal.