Verlies

28-12-2016

Hoewel het voor de buitenwereld wellicht leek dat wij, Maurits en ik, lekker actief en gefocust zijn geweest op onze boerderij en onze webwinkel, is dat slecht een deel van de waarheid geweest. In werkelijkheid is onze wereld een aantal weken geleden volledig op z’n kop gezet. Op 11 december overleed mijn schoonvader, Maurits’ vader, de opa van onze dochters.  Gerard, geliefd door zovelen, maar zijn zorgen te groot om nog langer te kunnen dragen… Wij zijn verslagen en wij voelen ons bij tijden verloren. Onze wereld stond stil en toch ging alles ook ‘gewoon’ door.

Met een dubbel gevoel schrijf ik hier nu over: in hoeverre plaatsen we zoiets persoonlijks en vooral zoiets verdrietigs op het blog? Het voelt echter niet juist om Gerard hierin níet te erkennen, en de ontzettend waardevolle en grote betekenis die hij voor ons is geweest, al die jaren. Voor ons en voor vele anderen. Voor onze boerderij ook, hij stond áltijd klaar, zonder uitzondering, zonder aarzeling. Hoe kom je over zoiets groots en zoiets treurigs heen? Het is zó onwerkelijk, voor mijn gevoel kan hij nog ieder moment binnen komen lopen.

De kerstperiode was voor onze webwinkel een succesvolle, maar voor ons persoonlijk ontzettend zwaar. Ik ben erg blij dat de kerstdagen nu achter de rug zijn. Kerst had er niet zo moeten uitzien. De drukte rondom Eytemaheert was ook fijn hoor, toch ook een welkome afleiding en een reden om actief te blijven. Onze dochters ook natuurlijk, zij houden ons op de been.

Met Oud & Nieuw heb ik nooit zoveel gehad, gewoon het begin van een nieuw jaar. Nu hecht ik er gevoelsmatig meer waarde aan. Niet aan het feestelijke nieuwsjaarsgebeuren, wel aan de symboliek van een nieuw jaar als een nieuw begin. Met onze blik op de toekomst. De herinneringen zullen we ten volle koesteren. Met elkaar én voor elkaar komen wij ook deze periode door. Gerard zou het niet anders gewild hebben, dat weten wij.

Lieve mensen, omring je met je geliefden en wees goed voor elkaar. Er is niets belangrijkers.

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper