The Comeback Cow

16-02-2017

De Groninger Blaarkop maakt een heuse revival in het Nederlandse landschap en ook het vlees van deze oerkoe staat volop in de belangstelling. Toeval of niet: sinds wij online zijn met onze webwinkel zien wij steeds meer vergelijkbare aanbieders met Groninger Blaarkop vlees ‘oppoppen’. En dat is op zich ook helemaal niet gek, ook wij zijn immers gevallen voor deze prachtkoe, toen wij in 2015 besloten deze koeien te gaan houden. Hierin speelden bij ons een aantal voordelen van de blaarkop koe mee. Allereerst: een prachtige, sterke en vooral Oer-Hollandse koe, welke wij een warm hart toedragen en waarvan wij het mooi vinden om haar meer in het Nederlandse landschap terug te zien. Er was een tijd dat de Groninger Blaarkop bijna was verdwenen, maar sinds 2000 maakt de koe langzaam maar zeker een comeback. Het is een sterke en pure koe: er wordt niet aan gesleuteld qua genetica en kenmerken, want deze koe is echt heel goed zoals ze is. Ze heeft een bijzonder goede weerstand door een bepaald oergen (dit maakt ook het eten van het vlees van de blaarkop gezonder dan het gebruikelijke rundvlees), kan heel goed afkalveren, vrijwel altijd zonder dat de mens mee moet helpen. En ze kan het hele jaar rond buiten leven (mits de ondergrond het aankan, dit verschilt per grondtype). Aan de koe zal het niet liggen, ze is een echte topper. En bij ons is heel duidelijk het besef: om deze koe weer sterk vertegenwoordigd te krijgen in Nederland, zullen we ook haar vlees moeten eten. Zo werkt het nu eenmaal, hoewel veel mensen dit nog niet zo beseffen.

groninger blaarkop

En het eten van het Blaarkop vlees is zeker geen straf: zo lekker, gezond, voedzaam en ook puur natuur. Het vlees zoals wij dat verwerken is van de allerbeste kwaliteit, heel mooi van structuur en van de mate waarin het met vet dooraderd is (dit wordt gemarmerd vlees genoemd). Dit maakt de smaak zo bijzonder en goed. Die Comeback Cow zal het nog veel verder schoppen als het aan ons ligt!

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper