Pruimenjam

21-10-2016

Toen wij de boerderij kochten, stond er al een prachtige fruitboomgaard naast de boerderij. Pruimenbomen, appelbomen, perenbomen. Ook hebben we een walnotenboom en een vijgenboom. Zo mooi, deze volle en rijke bomen. Zonder er ook maar iets aan te doen groeien de vruchten rijkelijk. Het is een paradijs voor vogels, vlinders en bijen. Mooi om te weten dat de bijen van onze buren Janneke en Tiety (van de honing in onze webwinkel) onder andere bij onze eigen fruitbomen langsgaan voor het maken van de heerlijke voorjaarshoning. In het voorjaar hebben de bomen fantastische bloesems, het geurt heerlijk en het staat zo vrolijk en landelijk.

Pruimenboom

 

De eerste zomer dat we hier woonden hadden we er de tijd en aandacht niet voor om iets met het fruit te doen. Jammer, maar we waren nog druk met de verbouwing en met allerlei klussen in en om de boerderij. En met twee kleine kinderen blijft er dan weinig tijd over om nog meer op te pakken. Prioriteiten stellen dus, en de fruitbomen stonden niet op dat lijstje.

Afgelopen zomer wilde ik dat anders, ik zou toch op zijn minst iets doen met de vele pruimen van onze pruimenbomen. Eerst bakte ik twee taarten, een pruimenplaattaart en een pruimencake. Heerlijk, zoet en iets zuur tegelijk. In een taart of cake gaan echter maar weinig pruimen, en we hadden zóveel! Ik moest meer hoeveelheden zien ‘weg te werken’. Er zat maar één ding op: jam maken, veel jam maken. Ik zocht een eenvoudig, basisrecept voor het maken van pruimenjam en zo geschiedde. Rapen en plukken, sorteren en wassen, snijden en koken. En roeren, niet te vergeten. Zo maakte ik zo’n dertig potten pruimenjam. Erg lekker al zeg ik het zelf. Veel van de potten jam zijn door Maurits’ ouders verkocht tijdens een open tuin weekend in hun tuin. Want wat moeten wij nu met dertig potten jam?

Vanmiddag at ik nog een dik plak boerenbrood met roomboter en mijn eigengemaakte jam. En ja, dat smaakt toch wel extra lekker! Ik hoop zo van steeds meer fruit uit eigen boomgaard te kunnen genieten. Tijd blijft een lastig puntje… 

pruimenjam

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper