Onze koeien op stal

22-11-2016

Onze koeien staan nu allemaal op stal. En ze vinden het heerlijk, lekker behaaglijk en droog.
De koeien staan vast in de stal, aangebonden zoals dat heet. Ons type stal wordt een Hollandse stal genoemd, ook de term grupstal wordt gebruikt. Er zijn best veel mensen die in eerste instantie denken dat het vaststaan voor de koe zielig is, dat een koe het niet prettig vindt om vast te staan en dat het niet diervriendelijk is. Men is vaak minder bekend met de vele voordelen van dit type stal, voordelen voor de koeien vooral. Wat voor onze koeien geldt is dat zij een groot deel van het jaar buiten lopen, je zou daardoor kunnen zeggen dat het wilde koeien zijn. Het zijn in ieder geval geen ‘knuffelkoeien’, doordat ze zo’n natuurlijk en vrij leven leiden. Dit maakt dat het voor de rust in de stal zeer wenselijk is dat de koeien vast staan, ter voorkoming van rivaliteit tussen- en stress bij de koeien. Wat hierbij ook meespeelt is dat onze koeien hun horens nog hebben. Deze horens horen bij de koe, wij hebben ons hierin verdiept en het is ons duidelijk geworden dat deze horens een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van de koe. De horens kunnen worden gezien als een orgaan van de koe. Wist je bijvoorbeeld dat de horens een soort jaarringen hebben, net als bomen? Ook worden de horens warm tijdens het grazen en de grootte van de horens verandert onder invloed van de mate van vezels in de voeding. Koeien met horens geven betere melk, een teken dat ze zich ontspannen en prettig voelen met horens. En hoewel wij onze koeien niet melken, is het voor ons wel erg belangrijk dat zij zich goed voelen. Het houden van gehoornde koeien is in het open weiland geen probleem, maar wanneer koeien los lopen in de stal gaan ze met hun horens de rangorde in de stal bevechten en je kunt je voorstellen dat dat problemen voor de veiligheid en gezondheid van de koeien kan geven. Wanneer de koeien aangebonden staan kunnen deze problemen zich niet voordoen.

koeienstal


Een ander voordeel van een traditionele Hollandse stal is dat er nauwer contact mogelijk is tussen de koeien en de boer(in). Dit heeft als meerwaarde dat er een goede vertrouwensband komt, dat de gezondheid van de koe beter in de gaten kan worden gehouden en dat de koe beter verzorgd kan worden (klauwverzorging, borstelen etcetera). Een Hollandse stal is bovendien schoner, doordat de mest in een goot terecht komt, in plaats van overal door de stal, waardoor de kans op ontstekingen aan de uiers en de poten van de koeien aanzienlijk kleiner is dan wanneer ze los lopen.
Voor ons betekent bovenstaande tezamen dat het vastzetten van de koeien gedurende die paar strengste wintermaanden de beste keuze is, terwijl we in deze periode de koeien wel in groepjes buiten laten lopen in het land bij de boerderij, wanneer het weer en de mate van vochtigheid van de grond het toelaat. Maar wat blijkt: de koeien vinden het binnen wel best, ze liggen graag lekker te luieren in de stal, lekker warm en droog op het strobed. Geef ze eens ongelijk. Ik zie het als een soort winterslaap van de koeien, direct na het op stal gaan nemen ze het er lekker van: heerlijk liggen in het warme stro, lekker hooi eten en water drinken. Alles binnen handbereik. En dat in een serene, behaaglijke rust.

koeienstal

Het resultaat van dit alles: Natuurlijke, blije en gezonde koeien! Uiterst relaxte koeien zelfs. En daar gaat het ons boven alles om. Wil je eens langskomen om het met eigen ogen te zien? Je bent welkom, neem even contact met ons op voor een afspraak.

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper