Low stress stockmanship

13-03-2017

Zaterdag 4 maart waren Maurits en ik aanwezig bij de Blaarkopstudiedag. Ja echt, er bestaat een heuse studiedag speciaal bedoeld voor boeren met Blaarkoppen en andere sympathisanten van dit bijzondere koeienras. Het wordt ieder jaar georganiseerd door de Blaarkopstichting. Vorig jaar bezocht Maurits deze studiedag al en dit jaar was ik ook van de partij. Dit keer vond de studiedag plaats in Barneveld, bij een collega-blaarkop-boer. Tevens boerderijmuseum, genaamd De Grote Glind.

Een leuke entourage voor een informatieve dag. Ook bood de dag ons de gelegenheid om bij te praten- en kennis te maken met collega’s. Daarnaast hebben we een waardevolle ontmoeting gehad met de vice-voorzitter van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. De Blaarkop valt onder deze rassen, ook al is het niet een huisdier volgens de gangbare terminologie). Stel je voor ;)

De spreker van de dag was Roland Rongen, ambassadeur van de Low Stress Stockmanship beweging. Hierbij gaat het om ‘het stressarm omgaan en werken met runderen, zoogkoeien en melkvee’. Van het grootste belang is het oppikken van de koesignalen en het aanpassen aan deze signalen en aan de algemene kenmerken van de koe (looptempo, zicht, gehoor en dergelijke). Niet duwen en trekken aan de koe om deze van haar plek te krijgen, nee: heel rustig en geduldig in het tempo van de koe deze in beweging krijgen. Er ligt veel wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag om de theorieën te onderbouwen. Meneer Rongen gaf ook aan dat de koe feitelijk autistisch is omdat ze zo veel behoefte heeft aan rust en regelmaat. Dit is een standpunt waar ik persoonlijk iets moeite mee heb, niet met de stelling van de rust en regelmaat, wel om dit dan direct ‘autisme’ te noemen. Maar goed, dat is wel een heel specifieke discussie en het wijkt wel erg af van het boerenleven.

Ik zat daar en ik dacht wel: een paar maanden geleden zat ik nog regelmatig in een zaal te luisteren naar lezingen/workshops over de psyche van een kind (of ik gaf zelf een presentatie hierover) en nu luister ik naar een man die vertelt over de psyche van de koe. En het grappige is dat dit niet eens zo veel van elkaar verschilt. Rust, regelmaat, oog hebben voor de behoeftes van de koe, allemaal heel logisch en ook allemaal zaken die mensen en kinderen toch ook nodig hebben.

Wat hebben wij ervan geleerd? Een aantal interessante feiten over de koe en een aantal tips over hoe een koe zich het beste van a naar b laat ‘drijven’ (zo schijnen koeien altijd een neiging te hebben naar links te lopen en gaat een koe niet rechtuit lopen als jij daar als boer net staat). Verder merkten we dat wij veel dingen al vanzelf doen in de omgang met de koeien. Je voelt namelijk snel genoeg aan hoe een koe zich het beste laat benaderen en behandelen. Dat is voor ons de basis.

Afbeelding: Hoe je aanwezigheid invloed heeft op de koe, afhankelijk van waar je staat ten opzichte van de koe

low stress stockmanship

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper