Joel Salatin en Fantastisch Vlees

26-04-2018

Joel Salatin is een boer, een Amerikaanse boer. In Virginia staat zijn boerderij Polyface Farms, alwaar hij met zijn familie en zijn team het gemengde bedrijf runt. Vanuit deze boerderij leveren de Salatins een keur aan boerderijproducten, waaronder vlees, direct aan de consument. Joel staat erom bekend onconventionele methoden te hebben wat betreft het houden van zijn dieren, het beheren van zijn land én het vertellen van zijn verhaal. Maar goed dat hij is in het vertellen van zijn verhaal!

Hij schrijft boeken en reist de wereld over om anderen te inspireren en te informeren over hoe het ánders kan, hoe het anders móet en waarom dat zo belangrijk is. Maar ook, hoe het economisch rendabel is om op een natuurvriendelijke manier een boerderij te runnen.

Joel Salatin was een paar dagen in Nederland om een masterclass te geven aan enthousiaste (veelal jonge) boeren, agrarisch ondernemers die geloven in een betere wereld, waaraan zij een bijdrage kunnen leveren. Boeren zijn niet allemaal de vervuilers van de wereld. Veel van ons willen juist hand in hand gaan met de natuur, willen juist dat de dieren op hun boerderij de wereld een stukje beter maken. En dat kan ook.

Maurits Salatin

Wij zijn één (twee eigenlijk) van die boeren die het anders doen, die zien dat het anders moet en die niet 'gangbaar' zouden wilen. Juist daarom vonden wij het een bijzonder grote eer dat wij waren gevraagd mee te organiseren en te sponsoren aan een ‘special’, aansluitend aan de masterclass. Een speciale middag over Fantastisch Vlees, over de vele ‘plussen’ van het vlees van zoog- en weidekoeien, over buitenvarkens, buitenkippen, al het vlees van Nederlandse duurzaam en natuurlijk levende boerderijdieren. Ze zijn er en ze zijn waardevol. De boeren die ze houden zijn waardevol. Wij verzamelden ons met een groep van deze boeren om te praten over hoe wij dit geluid beter kunnen overbrengen op de Nederlandse burger, juist nu er steeds meer negatieve geluiden te horen zijn over vlees. Ik heb het al vaker gezegd, maar ik blijf het zeggen: het over één kam scheren van al het vlees is simpelweg incorrect. Je kunt vlees eten, daarvan genieten met een goed geweten.

Joel was één van de sprekers, evenals Maurits (Eytemaheert) en Martin Scholten, directeur Animal Science van de Wageningen Universiteit. Het was een inspirerende middag, met gelijkgestemden: enthousiaste en gedreven ondernemers die de wereld een stukje beter kunnen achterlaten. Daarvoor hebben we wél de burger, de consument nodig. Kies jij voor vlees van goede, Nederlandse en traceerbare herkomst? Weet jij wat je eet? Wij pleiten keer op keer voor het kopen van vlees bij de boer, bij de écht bewust boerende boer. Daarbij is het volgens ons extra positief om vlees te kopen van dieren die zeldzaam zijn, juist om de boeren die deze dieren houden een economische boost te geven om deze dieren te kunnen blijven houden, zeker aangezien deze dieren minder kilo’s vlees geven, duurder en extensiever worden gehouden en minder bekend zijn. In de supermarkt vind je vooral vlees vanuit het buitenland (Irish Beef, vlees uit Argentinië, Afrika, noem maar op). Ik begrijp dat nog steeds niet. Daarom mijn oproep: kies voor Nederlands vlees en koop het bij de boer óf desnoods bij de goede vakslager die weet waar zijn vlees vandaan komt. Vraag maakt aanbod, dus mensen: vráág naar dit vlees.

Zoals Joel Salatin ons vertelde: "there are good farmers and there are bad farmers, and you shóuld show the difference to consumers, so they can make a good decision and help make a difference".

It’s up to you.

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op en rond boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over de onwikkelingen van ons bedrijf en het gebied dat we aan het inrichten zijn naar een steeds waardevoller natuurlijk landbouwgebied, waarbij wij als missie hebben optimaal een diversiteit aan voedsel te produceren, binnen de grenzen van de natuur.

Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want wij hebben een uniek verhaal te vertellen.

 

Jessica Tepper-Kuiper