Hygge op de boerderij

01-02-2017

Een nieuwe ‘trend’ of in ieder geval een nieuw bewustzijn van een Deense levenswijze, iets waar de Denen veelal naar streven in hun dagelijks leven. Hygge. Hygge is de Deense kunst van het leven. Je kunt het omschrijven als ‘cocoonen 2.0’, ‘de kunst van het creëren van intimiteit’, ‘behaaglijkheid van de ziel’, ‘genieten van de aanwezigheid van kalmerende dingen’. Tja, wat is dat dan? Hygge wordt in het boek van Meik Wiking wel vergeleken met het Nederlandse begrip ‘gezelligheid’. Hygge bereik je onder andere met licht (kaarsen zijn heel belangrijk), warmte, gezelschap waarbij je jezelf kunt zijn, lekker eten en drinken en ontspannende bezigheden.

boek hygge

Hygge wordt in verband gebracht met geluk, want Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Ik las het boek van Meik Wiking omdat het concept me aanspreekt. Hygge is een gevoel van onthaasten, oog hebben voor wat echt belangrijk is, namelijk je naasten en het samenzijn. Niet het materiële en de werkdruk. Maar zijn, hier en nu. Ik zal de laatste zijn die beweert dat ons leven op de boerderij niet druk is. Gehaast en gejaagd soms zeker, we hebben vaak heel wat ballen in de lucht te houden, bedrijfsmatig en ook zeker in combinatie met onze kinderen en de 'perikelen' van een jong gezin.

Toch is het leven op de boerderij behoorlijk hygge te noemen. In nauw contact met de natuur en de dieren zijn wij ons extra bewust van de seizoenen, in het dagelijks leven en in werkzaamheden die per seizoen verschillend zijn. De stal in lopen en de koeien daar zien genieten geeft ons beide een gevoel van warmte, terug naar de basis en een ‘aards’ gevoel (de term ‘aards’ klinkt misschien wat zweverig, maar het omvat wel het gevoel wat ik krijg bij het werken en leven met de koeien). Het buiten werken, ook in de winter, is heerlijk. Als je maar hard genoeg werkt, krijg je het snel genoeg warm. Aan het einde van een dag hard werken, binnen maar vooral buiten, een voedzame maaltijd maken van onder andere ons eigen rundvlees: ja, dat is echt genieten. Een goed glas wijn erbij en ’s avonds de kaarsjes en de houtkachel aan. Daar heb je het: Hygge, gezelligheid, warmte en rust. Toch leuk om het een naam te kunnen geven, al is het dan een Deense naam ;)

Hygge uitzicht

 

 

 

 

Kan een uitzicht ook Hygge zijn? Ons uitzicht voelt wel heel hartverwarmend...

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper