Fruit van eigen erf

26-07-2018

Wat is een zomer op de boerderij? Zomer op de boerderij betekent bovenal: hard werken en genieten van dit harde werken. Het werken met de natuur en met de dieren, buiten en vrij.

Voor mij betekent zomer op de boerderij ieder jaar meer tijd besteden aan de moestuin en aan de fruitboomgaard. De moestuin is iets wat wij natuurlijk zelf hebben aangelegd en bijhouden. Het vraagt tijd en aandacht, en nu we te maken hebben met deze extreme droogte betekent het extra inzet om de planten van voldoende water te kunnen voorzien.

Maar de fruitbomen, dat is een ander verhaal. De bomen stonden er al toen wij hier kwamen, en zonder dat we er ook maar iets aan doen (uitgezonderd af en toe wat snoeien), worden wij zomers overspoeld met rijp fruit. Het begint met aalbessen, de rode zure bessen, die zich heerlijk laten verwerken tot jam. Zo uit het vuistje kunnen ze mij niet bekoren, maar lekker gezoet in jamvorm? Heerlijk. 

Ook ontdekten we een 'vergeten' fruitsoort in onze tuin. Gek genoeg de eerdere zomers niet door ons gespot, of wellicht zat er toen gewoon geen/minder vrucht aan. Ik heb het over de krozenboom, ook wel kerspruim genoemd. Krozen zijn steenvruchten, qua grootte tussen kerzen en pruimen in. De smaak en structuur doen mij het meest denken aan pruimen. Ook volop jam van gemaakt.

Krozen

Dit jaar besloten we een sappan aan te schaffen: hiermee maakten we al sap van appels, pruimen en krozen. Binnenkort zullen er meer appels in de sappan belanden. Ook de druiven uit de kas lijken me goed tot sap te stomen.

De pruimen zijn er in overvloed, de verschillende bomen dragen dit jaar veel vrucht. Nu we er een stuk land nabij ons perceel hebben gekocht, waar óók diverse fruitbomen staan, hebben we nog meer werk ervan. Ik ontkom er niet aan om toch ook heel veel fruit te laten liggen en hangen aan de bomen. Alles tijdig plukken/rapen is simpelweg niet te doen, daar zou ik een dagtaak aan hebben en die tijd heb ik niet. Maar ja, het is wel mijn streven in iedere geval iedere dag een lading fruit te plukken en verwerken. Zo blijf ik er toch bovenop zitten en gaat er niet al te veel verloren. Er verder denk ik maar zo: de verschillende dieren zullen vast blij zijn met dat rijpe fruit op de grond, zowel de insecten en vlinders, als ook de vogels en egels. Zeker nu ze het moeilijk hebben met deze droogte.

Vanmorgen was ik weer even bezig met het plukken van pruimen en toen de 'plastic-vuilnisman' langsreed en mij bezig zag en wat zei over het plukken (ik gebruik daar een uitschuifbare stok met opvangzakje voor), merkte ik zijn interesse in de pruimen en de jam. Hij vroeg wat ik er voor vroeg. 'uhm, niks eigenlijk' zei ik, 'ik weet nog niet wat ik met al die jam ga doen'. Ik besloot hem een potje mee te geven, gewoon omdat hij er zo blij van werd. Want voor mij is het leven op de boerderij ook het delen van dat moois van de boerderij. 

Wie weet zet ik binnenkort toch onze dochters met een kraampje bij de weg, met onze homemade jam :) 

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper