De koeienkapper

10-12-2017

Onze prachtige dames (en een enkele heer) staan al weer een poosje droog en comfortabel op stal. Het is nat buiten (en nu zelfs wit) en dat vinden ze niet fijn. Kou, dat deert de koe niet, maar nattigheid, nee liever niet. Dus, de koeien staan binnen, waar ze alle ruimte hebben en volop hooi en water. 

Juist omdat ze zo goed tegen kou kunnen en minder blij worden van warmte, is het van belang dat de er goed wordt geventileerd in de stal. Koeien gedijen het best bij temperaturen tussen -5ºC en 18ºC. In de stal, met ook allerlei zusjes, dochters, tantes en kennissen, wordt het gemakkelijk wat warmer. Daar kunnen ze last van krijgen. Door het zweten kunnen ze longontsteking krijgen. Ook wordt een dikke vacht met lange haren sneller vies: in de stal is het nu eenmaal zo dat koeien sneller geneigd zijn zich te bevuilen met mest (ze gaan er in liggen). Verder is het zo dat een volle vacht stof vasthoudt: in combinatie met het zweten een broedplaats voor schurft en luis. De vacht moet gekortwiekt worden dus!

Het scheren gebeurt met een soort tondeuse, speciaal voor de koeienvacht. Het is een flinke klus, alle koeien onder handen te nemen. Dit verspreiden we over een paar weken. Onze trouwe stagiair Dennis pakt dit klusje veelal op: hij is een koeienliefhebber en -kenner, hij kan koeien goed aanvoelen en zich aanpassen aan het gedrag van de koe. 

De koeien vinden het vaak een fijne behandeling: het doet geen pijn, ik kan me voorstellen dat het voelt als een soort massage. Na het scheren zien de Blaarkoppen er weer prachtig en fris uit, klaar voor een mooie winterperiode onder dak. 

koeien scheren

Hallo! Ik (Jessica) deel op deze blog mijn ervaringen en de belevenissen op de boerderij Eytemaheert. Je kunt hier lezen over hoe het is om als nieuwbakken boerin vol overgave het boerenleven in te gaan, over ons boerengezin, over de koeien, over de vleesverkoop, over gerechten, over evenementen en nog veel meer. Soms geef ik je een inkijkje in mijn/onze persoonlijke zienswijze en ervaringen. Onze inspanningen zijn precies dat: inspanningen en dat is niet altijd makkelijk. Ik hoop je te inspireren, vermaken en informeren, want ons boerenleven is de moeite van het vertellen waard. 

 

Jessica Tepper-Kuiper